Home > BiH > BiH počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica

BiH počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica

Ministar obrane BiH Zukan Helez najavio je kako će u pogonima vojne industrije u BiH uskoro početi proizvodnja dronova-samoubojica.

On je u intervjuu za Federalnu televiziju ustvrdio kako BiH ima najbolju vojnu industriju u regiji pa će tako osigurati opremanje svoje vojske unatoč blokadama za koje kaže da su potaknute “iz susjednih država” aludirajući na opstrukcije s kojima su unutar zemlje suočene Oružane snage BiH i Ministarstvo obrane.

Komentirajući najavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kako će ta zemlja uskoro proizvesti 5.000 dronova-samoubojica, Helez je izjavio kako će proizvodnja takvih letjelica u BiH početi već za 15 dana.

Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurirati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije, kazao je ministar obrane BiH, prenosi Hina.Ocijenio je i kako su tvrdnje iz Srbije o tome da je ona najjača vojna sila u regiji prenapuhane, jer je ta zemlja naoružana uglavnom zastarjelom ruskom tehnikom, dok se druge države, pa i BiH, sada orijentiraju na tehnologiju koja je standard u državama-članicama NATO-a.

Neću reći da je to (u Srbiji) zanemarivo, mi itekako to pratimo i u tijeku smo. BiH nikad od 1992. nije bila stabilnija što se tiče sigurnosti. Mi imamo svoje saveznike i svoje resurse. Na sve utjecaje imamo odgovore, kazao je Helez.

Ministar obrane tvrdi i da je put BiH ka članstvu u NATO-u siguran, unatoč blokadama koje dolaze iz Republike Srpske i koje potiče Milorad Dodik, prenijela je Hina.