ŽNL: Šta je s poticajima poljoprivrednim proizvođačima?

S pravom se pitaju svi oni koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom na području Hercegbosanske županije šta smo mi kome loše napravili da se trenutno vladajući nisu udostojili da usvoje Program poticaja za 2019. godinu kako bi nam prijeko potrebna sredstva u iznosu od cca 1.000.000,00 KM bila dostupna.

Naime, na 68. sjednici Vlade Hercegbosanske županije među ostalim točkama nalazila se i točka razmatranje prijedloga Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih prijenosa „Poticaj poljoprivrednoj proizvodnji“ utvrđenih Proračunom Hercegbosanske županije za 2019. godinu.

O navedenoj točki otvorena je rasprava na sjednici i pri samom kraju rasprave kad je ista trebala biti zaključena i pristupiti se glasovanju predsjednik Vlade Hercegbosanske županije iz samo njemu znanih razloga nije dozvolio da se o prijedlogu glasuje već je nakon završetka rasprave skinuo ovu točku s dnevnog reda.

Čime se predsjednik Vlade rukovodio da ne dozvoli glasovanje o istoj nije nam poznato međutim imajući u vidu da već mjesecima traju bespoštedne borbe unutar Županijske organizacije HDZ BiH Hercegbosanske županije oko upravljačkih struktura u JP ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres i oko mandatara Vlade očito se i Program poticaja poljoprivrednim proizvođačima koristi u tom unutarstranačkom sukobu pri čemu se ne biraju sredstva tako da se ne preza ni od toga da se poljoprivrednici drže u neizvjesnosti i strahu hoće li za 2019. godinu poticaja uopće biti.

Trenutno vladajući očito računaju na to da su poljoprivredni proizvođači kao organizacija razbijeni i u toj svojoj borbi za goli opstanak i preživljavanje ne mogu da se organiziraju i legalnim sredstvima prisile dobro plaćene predstavnike vlasti da rade svoj posao i dodijele im teško zarađena sredstva.

Ovakvo stanje u kojem se trenutno vladajući ističu svojom bahatošću i neodgovornosti u obnašanju vlasti, a da pri tom ne snose bilo kakve posljedice, koje bi se mogle odražavati kroz javno izgovorene riječi na lokalnim medijima ili u vidu prosvjeda, samo dodatno daju snagu ovoj odnarođenoj vlasti u služenju samoj sebi i njima odabranima.

Umjesto da se nestručna, bahata i neodgovorna vlast ponaša sukladno zakonu ili uz pritiske svih nas koji živimo na prostoru Županije natjera da ode, obzirom na šutnju većine, oni to smatraju davanjem potpore i postaju sve bahatiji i neodgovorniji.

U kakvom se stanju nalazi i većina medija u našoj Županiji pokazuje činjenica da još nitko od predstavnika medija nije postavio pitanje odgovornim osobama u Vladi Hercegbosanske županije šta je bilo s točkom koja se odnosi na poticaje poljoprivrednim proizvođačima za 2019. godinu obzirom da je prethodno ista u više navrata medijski ekspolatirana i najavljivana.

U cijeloj ovoj priči najžalosnija je činjenica da su trenutno vladajući stvorili društvo od kojeg se traži da šuti i slijepo slijedi svoje vođe jer svako dizanje glave i izgovaranje riječi koje nije njima po volji znak je vladajućim i njihovim podrepašima da usmjere svoju oštricu prema takvima i njima slijede sankcije i udari iz svih pravaca i raspoloživog im oruđa dok se svi ostali drže se po strani čekajući u šutljivom redu pognutih glava mrvice sa stola svojih gospodara.

Imajući u vidu da smo došli do audio zapisa sa rasprave na sjednici Vlade Hercegbosanske županije održanoj po točki vezanoj za Program poticaja za 2019. godinu isti Vam dostavljamo na uvid (link: OVDJE) kako bi zainteresirani preslušavajući zapis sami mogli prosuditi tko je odgovoran što nemamo usvojen Program poticaja poljoprivrednim proizvođačima za 2019. godinu dok su se svi ostali Programi kako na ovoj sjednici tako i na prethodnim bez većih rasprava i traženja dodatnih analiza i obrazloženja usvojeni i postali su iskoristivi za sve ostale potencijalne korisnike, osim poljoprivrednih proizvođača.

Livno, 28. listopada 2019. godine

Predsjednik Županijske neovisne liste i zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije: Draško Dalić