Znanstvenici tvrde da su otkrili recept za uspjeh

Djeca, kojoj roditelji u ranom djetinjstvu čitaju knjige i sa kojom rješavaju matematičke zadatke, uspješna su u školi i postižu značajnije uspjehe u životu nego njihovi vršnjaci, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta u Bambergu.

Kako se navodi, naučnici su skoro 10 godina pratili živote 200 djece u Njemačkoj, a rezultate istraživanja su objavili u magazinu “Skul efektivnes end skul impruvment”.

Rezultati su pokazali i da se prilikom čitanja knjiga stječu jezičke vještine koje poboljšavaju i matematičke sposobnosti djeteta, prenosi “Sputnik”. 

Znanstvenici su proveli niz testova među djecom uzrasta od tri do pet godina, procjenjujući kakve su njihove govorne sposobnosti i kako rješavaju različite logičke zadatke. Osim toga, stručnjaci su prikupili i podatke od roditelja – pitali su ih na koji način se bave djecom, da li im čitaju knjige i na koje teme.

Kada su sva djeca navršila 12 ili 13 godina, naučnici su ponovo izvršili testiranja i sumirali rezultate eksperimenta. Ispostavilo se da je moć knjige približno ista bez obzira na imovno stanje, socijalni status, pol djeteta, tip obitelji i druge faktore.

Stručnjaci Američke psihološke asocijacije ranije su izjavili da su djeca koja više vole glazbu od egzaktnih znanosti – uspješnija u školi.