Znanstvenici tvrde: Božićna glazba ima psihološki utjecaj na nas

Ako vam se čini da vas gdje god krenuli prate božićne pjesme, niste jedini – taj je fenomen primijetio i digitalni glazbeni servis Spotify koji je izvijestio kako su najčešće puštani hitovi u posljednja dva mjeseca bili “It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas” Michaela Bubléa i “All I Want for Christmas is You” Mariah Carey.

Čak i ako stvarno volite spomenute božićne klasike, ponekad vam vjerojatno izgleda kao da traju beskrajno –  i da se stalno iznova reproducira ista melodija i iste riječi. 

Klinička psihologinja Linda Blair rekla je za Insider da božićna glazba upravo zbog toga može i mentalno iscrpiti, a njeno neprestano ponavljanje na nas ima i psihološki utjecaj, piše 24sata.hr. 

Za početak, takva blagdanska glazba, kaže ona, može izazivati nostalgiju, zbog čega ćemo prije osjetiti čari Božića i blagdanski duh.- no to vrijedi za melodije koje čujemo nekoliko puta – a kad se približimo tome da smo pjesmu poslušali već nekoliko tisuća puta, razni nam “Zvončići” itekako mogu dosaditi, pa čak i učiniti da se osjećamo nelagodno. To se događa, kažu znanstvenici, jer nam mozak postane prezasićen istom glazbom, pa na nju negativno reagira – ako ste npr. tijekom blagdana već ionako brinuli zbog novca, posla ili posjete obitelji, stalni će ‘napad’ veselih blagdanskih melodija taj stres  pojačati umjesto da ga olakša – što izravno može ometati i produktivnost ljudi na radnim mjestima i iritirati kupce po trgovinama.

Tako je i potrošačka studija iz 2011. pokazala da se 23 posto Amerikanaca zapravo – užasava božićne glazbe.  No kako se može postići ravnoteža, da umjereno uživamo u glazbi i da nas ista ne izludi?

Sa češćim mijenjanjem pjesama i kontroliranje glasnoće, tvrde znanstvenici – jer ponavljanje istih božićnih pjesama tijekom blagdana stvara ‘kognitivni umor’. 

A ako ništa od toga ne uspije, čepići za uši jedino su rješenje.