Home > BiH > Zimska oprema više nije obavezna

Zimska oprema više nije obavezna

Obvezno posjedovanje zimske opreme za automobile u Bosni i Hercegovini je zakonski propisano od 1. studenoga do 1. travnja. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila, a sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje.

Kako biste vožnju u ljetnim uvjetima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, potrebno je izvršiti adekvatne pripreme.Korištenje vozila u zimskim uvjetima ostavilo je određene tragove na našim vozilima koje je potrebno pronaći i ukloniti. Neke nedostatke na automobilima možemo sami otkloniti, ali za neke je ipak najbolje obratiti se stručnim osobama.

Prije svega, vozilo bi trebalo detaljno oprati. Klima uređaj je još jedan dio na koji moramo obratiti pozornost, jer je tijekom zime često korištena. Kako ne bi došlo do razvoja bakterija i gljivica, nakon zime treba promijeniti filter klime.

Niske temperature negativno utječu i na gumice brisača te bi i njih po potrebi trebalo zamijeniti.

Naravno, potrebno je zimske gume zamijeniti ljetnim. Zimski pneumatici nisu prilagođeni za vožnju po vrućem asfaltu i u uvjetima visokih ljetnih temperatura. Elastičnost zimske gume dodatno će se povećati na temperaturama većim od 7 stupnjeva čime se guma puno brže troši te uzrokuje veću potrošnju goriva. Zbog toga je i zaustavni put znatno duži, a stabilnost u zavojima manja. Naročito bi trebalo obratiti pozornost na tlak u pneumaticima. Potrebno je pridržavati se preporuka proizvođača pneumatika i automobila.

BiHAMK