Zemlje s visokom procijepljenošću ublažavaju mjere

Dok se Europa, koja je i dalje gotovo cijela u tamnocrvenoj boji na koronakarti, bori s omikron-valom pandemije, neke zemlje s visokom procijepljenošću već sada znatno ublažavaju ili ukidaju mjere jer su im zdravstveni sustavi ovim valom ostali gotovo neokrznuti. Istodobno, one koje još imaju velik postotak necijepljenih, donose odluke kojima im se ostavlja sve manje prostora da na toj odluci i ustraju.

 

Francuska je u Europi najteže pogođena širenjem omikron-varijante. Broj novozaraženih povećao se 10 puta i na vrhuncu petog vala bilo ih je više od 460 tisuća na dan. Cijepilo se gotovo 80 posto stanovnika, ali vlasti zahtijevaju i treću dozu i upozoravaju da bi od 15. veljače 9 milijuna Francuza koji je još nisu primili moglo izgubiti COVID potvrdu.

 

– Pitanje je dana kada ćemo proći vrhunac ovog vala. Pojedine regije već su ga prošle, što je dobar znak, ali treba i proći određeno vrijeme kako bismo bili sigurni da će broj novozaraženih nastaviti padati, rekao je Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

 

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se omikron-varijantom u Europi do ožujka zaraziti 60 posto stanovnika. U Nizozemskoj je prošli tjedan evidentirano više od 360 000 novozaraženih, najviše od početka pandemije.

 

– Prošli tjedan zabilježili smo 15 posto više hospitaliziranih, ali to smo i očekivali s obzirom na to da već tjednima raste broj novozaraženih, rekla je Susan van den Hof, ravnateljica Instituta za infektivne bolesti.

 

S velikim brojem novih slučajeva posljednjih dana suočava se i Njemačka u kojoj od ožujka cijepljenje za zdravstvene djelatnike postaje obavezno, ali u društvu još nema konsenzusa o tome treba li biti obavezno za sve. Epidemiloške restrikcije, najavio je kancelar Scholz, ostaju na snazi.

 

– Ne želimo ostavljati dojam da je ovo trenutak za ublažavanje mjera jer imamo dosad najveći broj novozaraženih, a znamo da će ti brojevi još rasti, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

 

U Izraelu je broj novozaraženih doslovno eksplodirao početkom godine – neki dan više od 80 tisuća. Panel vladinih stručnjaka preporučio je i četvrtu dozu koju mora odobriti još ministarstvo zdravstva, ali dosad ju je primilo više od 600 000 ljudi.

 

– Primit ću četvrtu dozu da budem siguran idućih nekoliko mjeseci, rekao je stanovnika Jeruzalema.

 

– Mislim da ću pričekati da vidim kako

će se razvijati situacija s pandemijom, rekao je Shaike Ben Shmuel, stanovnik Jeruzalema.

 

Počela su klinička ispitivanja cjepiva za omikron-varijantu. Pfizer i BioNTech planiraju testirati cjepivo u tri doze za dosad necijepljenje i booster dozu za one koji su primili dvije. U ispitivanju sudjelovat će 1 400 ljudi.