Home > BiH > Zdravstveni radnici HNŽ-a imaju najnižu satnicu u Federaciji

Zdravstveni radnici HNŽ-a imaju najnižu satnicu u Federaciji

Oko 4.000 zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ne odustaju od generalnog štrajka, a točan datum njegovog početka priopćit će idućeg tjedna.

Kazao je to za Faktor Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, navodeći kako su sindikati u prethodnom periodu na skupštinama donijeli jednoglasne odluke da se ne odustaje od generalnog štrajka.

U tijeku je potpisivanje sporazuma sa zdravstvenim ustanovama o poslovima koji se ne mogu prekidati tijekom generalnog štrajka. Očekujemo da će to biti urađeno do kraja ove, tako da ćemo idućeg tjedna objaviti točan datum početka generalnog štrajka, dodaje Anić.

Podsjetimo, zdravstvenim radnicima u HNŽ istekao je kolektivni ugovor, a s obzirom na postojeću inflaciju, pad životnog standarda, stalno povećanje cijena te pogoršanje uvjeta rada, u novom kolektivnom ugovoru sindikati su predložili adekvatno povećanje plaća, nekih dodataka na plaće kao i uvjeta rada koji bi im olakšali svakodnevno obavljanje radnih zadataka.

Zdravstveni radnici u HNŽ nezadovoljni su visinom plaća. Visina satnice iznosi 2,30 maraka, što je, prema riječima Anića, ispod zakonski federalne propisane satnice.

Mi jedini u državi imamo najnižu satnicu, u FBiH je propisano da najniža mora biti 2,31 KM, dodaje Anić.

Za stanje u kojem su se našli zdravstveni radnici HNŽ optužuju Vladu i resorno ministarstvo.

Iz Vlade HNŽ pak poručuju kako oni nisu prave adrese za rješavanje problematike zdravstvenih radnika, te da su to osnivači i poslodavci zdravstvenih ustanova.

Jabuka.tv