Home > Svijet > Zbog sve manje vjernika crkve pretvaraju u hotele, klubove, pivovare…

Zbog sve manje vjernika crkve pretvaraju u hotele, klubove, pivovare…

Diljem Europe, crkve, samostani i kapele stoje prazni i sve su zapušteniji kako je vjernika i, posljedično, odlazaka u crkve sve manje.

Sada se sve više crkava prenamjenjuje za razne aktivnosti, od trgovine odjećom do klubova za penjanje po zidu i noćnih klubovaIspovjedaonice u kojima su generacije Belgijanaca priznavale svoje grijehe sada stoje naslagane u kutu onoga što je nekada bila crkva Presvetog Srca, dokaz da su nadživjeli svoju svrhu, navodi AP, prenosi n1info.hr.

Zgrada će se zatvoriti na dvije godine dok se ne opreme kafić i koncertna pozornica, s planovima da se crkva pretvori u “novo kulturno žarište u srcu Mechelena”, gotovo nadomak mjesta gdje živi belgijski nadbiskup. Iza ugla, bivša franjevačka crkva sada je luksuzni hotel u kojem je glazbena zvijezda Stromae proveo svoju bračnu noć.

To je bolno. Neću to skrivati. S druge strane, povratak u prošlost nije moguć, rekao je Johan Bonny, biskup Antwerpena, za Associated Press.

Ovaj fenomen prenamjene crkava može se vidjeti u velikom dijelu europskih kršćanskih središta od Njemačke do Italije, ali i mnogih zemalja između.

Studija istraživačke skupine PEW iz 2018. pokazala je, u Belgiji, da od 83 posto onih koji kažu da su kršćanski odgajani, samo 55 posto još uvijek sebe takvima smatra. Samo 10 posto Belgijanaca i dalje je redovito išlo u crkvu.

U prosjeku, svaki od 300 gradova u Flandriji ima oko šest crkava i često nema dovoljno vjernika koji bi ispunili makar jednu. Neke postaju trn u oku u gradskim središtima, a za njihovo održavanje su potrebni izdašni financijski izdatci.