Zbog poboljšane situacije sve je više zemalja u koje iz BiH možete bez PCR testa

U posljednjih 15-ak dana značajno je poboljšana epidemiološka slika u regiji. Podaci zdravstvenih zavoda širom, ali i početak imunizacije građana ohrabruju turističke radnike da se neće ponoviti 2020., kada je turizam zabilježio značajan pad u odnosu na godinu ranije.

U narednom razdoblju građani BiH koji žele putovati bez ograničenja mogu ući samo u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, piše Crna Hronika.

Tako je Vlada Crne Gore prije nekoliko dana objavila popis zemalja čijim je građanima dozvoljen ulazak u državu bez negativnog PCR testa na COVID-19. Ulazak bez prethodno obavljenog testiranja dozvoljen je turistima zemalja zapadnog Balkana i država Istočnog bloka.

Turistima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije dozvoljen je ulazak u Crnu Goru bez obavljenog testa i bez potvrde o izvršenoj imunizaciji.

Srbija nikako nije uvodila zabrane, a prema posljednjim podacima iz tamošnje vlade, do toga ni neće doći.

Zbog blagdana i bliženja ljetne sezone Hrvatska je početkom travnja popustila mjere koje se tiču prelaska granica. Prilikom ulaska stranih državljana u Hrvatsku dovoljan je i brzi antigen test.

“Također, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenoj bolesti COVID-19 koja će vrijediti 180 dana, a ne 90, kao prije”, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

Oni koji planiraju putovati u Sloveniju moraju imati PCR test, ne stariji od 48 sati. Bez obzira na to, moraju ići u obveznu karantenu u trajanju od 10 dana.

Mnogi građani BiH za odmore se odlučuju putovati u Tursku. Ipak, to se ne preporučuje u skorije vrijeme jer je u ovoj zemlji na snazi „potpuno zatvaranje“, i to do 17. svibnja.

“Za sva međugradska putovanja bit će potrebno odobrenje vlasti”, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Vlada Finske odlučila je 22. travnja 2021. produžiti ograničenja ulaska u Finsku do 25. svibnja 2021. godine.

Ulazak državljana trećih zemalja u SR Njemačku koji nemaju odobren boravak trenutno nije dozvoljen, osim u slučajevima kada postoji posebna i hitna potreba za putovanjem.

Nije dozvoljen ulazak ni boravak radi turizma u Grčku. Dozvoljen je ulazak i boravak u esencijalnim slučajevima (liječenje) i poslovno. Prije polaska obvezno kontaktirati Veleposlanstvo Republike Grčke u Sarajevu za potrebne suglasnosti.

Nevažna putovanja (turizam) u Italiju iz većine zemalja koje nisu članice EU (uključujući BiH) su zabranjena.