Zbog manjih plaća žene rade dva mjeseca besplatno

Na prvoj plenarnoj sjednici u 2020. u Strasbourgu održana je rasprava na temu različitih plaća između muškaraca i žena na kojoj je istaknuto kako zbog manjih plaća u odnosnu na muškarce žene oko dva mjeseca rade besplatno svake godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Razlike u plaćama između muškaraca i žena kreću se u rasponu od 8 posto u Belgiji, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj i Rumunjskoj do više od 20 posto u Češkoj, Njemačkoj, Estoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP).

“Znate li da su žene, od 4. studenog 2019. do kraja godine radile besplatno? Upravo tog 4. studenog obilježili smo Europski dan jednake plaće, datum koji simbolizira dan kada bi žene diljem Europske unije prestale zarađivati ostatak godine u odnosu na muškarce. Na razini EU razlika je 16 posto, dok je u mojoj zemlji razlika nešto niža – 13 posto. Drugim riječima, u usporedbi s muškarcima, žene oko dva mjeseca rade besplatno svake godine”, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Podaci pokazuju da su u većini zemalja žene obrazovanije od muškaraca, no niže plaće na kraju njihovog radnog vijeka dovode do razlike i u mirovinama zbog čega nakon napuštanja tržišta rada često budu suočene s društvenom isključenošću, siromaštvom i financijskom ovisnošću o suprugu ili partneru, navodi se.

Žene se u svom radu susreću i s takozvanim staklenim stropom što je pojam kojim se simbolički označava sprječavanje njihova napredovanja na više hijerarhijske razine, a žene nisu na pozicijama gdje se donose odluke ili pozicijama ‘moći’, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a. Zastupnica Glavak je navela da rezultati izvješća “McKinsey Global Institutea” pokazuju da bi se globalni BDP do 2025. godine mogao povećati za 1,2 bilijuna američkih dolara godišnje kada bi se ženama pružile jednake prilike.

U Hrvatskoj je 2018. godine započela provedba EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” – Širenje opsega implementacije akcija i zakonskih standarda rodne ravnopravnosti i sprječavanje siromaštva u Hrvatskoj koji se bavi temom rodne nejednakosti u plaćama i mirovinama, što za posljedicu ima socijalnu i ekonomsku nesigurnost za žene.

Projektom se žele osigurati standardi, mjere i akcije koje će pridonijeti podizanju svijesti o problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, s ciljem smanjivanja rizika siromaštva za žene.

Ovaj projekt, čija je nositeljica hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, provodi se do 30. rujna 2020., a njegova ukupna vrijednost iznosi 468.510,20 eura.