Home > BiH > Završen stručni skup povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara

Završen stručni skup povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara

Stručnim skupom organiziranim u Sarajevu, a koji je okupio medicinske sestre – tehničare, predstavnike Federalnog  ministarstava zdravstva  i  predstavnike zdravstvenih ustanova iz Federacije Bosne i Hercegovine te predstavnike Fondacije fami obilježen je  Međunarodni dan medicinskih sestara.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Naše medicinske sestre-tehničari. Naša budućnost”, čime se ističe neophodnost djelovanja kako bi se sestrinstvo suočilo s globalnim zdravstvenim izazovima i poboljšalo zdravlje za sve.

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac istakao je da je obilježavnje Dana medicinskih sestara prilika da se oda priznanje neprocjenjivom doprinosu i nemjerljivoj ulozi medicinskih sestara-tehničara, koje iskazuju enormne napore u pružanju svakodnevne kvalitetne usluge svim bolesnicima.
Od 2012. godine projekt „Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes)“ pruža intenzivnu podršku relevantnim partnerima u jačanju sestrinske profesije i pružanju kvalitetnih usluga medicinskih sestara-tehničara svima, a naročito socijalno isključenim grupama stanovništva.
Na stručnom skupu uime Doma zdravlja Tomislavgrad sudjelovala je  glavna sestra Nada  Tavra, mag.sestrinstva, navode na mrežnoj stranici Doma zdravlja Tomislavgrad