Zastupnički dom BiH razmatra imenovanje Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na hitnoj sjednici koja je planirana za danas razmatrati potvrđivanje imenovanja predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto koju je na tu poziciju predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Prethodno je Predsjedništvo BiH s dva glasa “za” – Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) i Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP) – i jednim glasom protiv – Željko Komšić (Demokratska fronta) – donijelo Odluku o imenovanju Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH.

Ta odluka dostavljena je Povjerenstvu za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Zastupničkog doma PSBiH koja bi također danas, uoči sjednice Doma, trebala odlučivati o davanju preporuke za potvrđivanje Krišto za obavljanje dužnosti predsjedateljice Vijeća ministara BiH.

Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmatra informacije koje su dužni dostaviti kandidati za dužnost predsjedatelja i članova Vijeća ministara BiH te postavlja pitanja u smislu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje se predlažu. Na osnovu dostavljenih informacija i nakon obavljenih razgovora s kandidatima, Povjerenstvo odlučuje preporučuje li Domu potvrdu izbora kandidata. Preporuka Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije obvezujuća za Dom. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom. Ako Dom ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH, Predsjedništvo BiH je onda dužno u roku od osam dana imenovati drugog predsjedatelja Vijeća ministara i takvu odluku dostaviti na potvrdu Zastupničkom domu PSBiH.

Nakon listopadskih općih izbora Sporazum o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini potpisali su predstavnici HDZ-a, SNSD-a i blok od osam stranaka koji čine SDP, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije. Dokument nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za period 2022-2026” potpisan je dva i pol mjeseca nakon općih izbora, a potpisnici su izrazili nadu da bi novi saziv Vijeća ministara BiH trebao biti imenovan već u siječnju 2023. godine. Po okončanju današnje prve hitne sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta, trebala bi biti održana i redovita sjednica Doma na čijem dnevnom redu je imenovanje članova stalnih povjerenstava Zastupničkog doma.

U pitanju su Ustavnopravno povjerenstvo te povjerenstva za vanjske poslove, za vanjsku trgovinu i carine, za financije i proračun, za promet i veze, za ostvarivanje ravnopravnosti spolova i za borbu protiv korupcije i kleptokratije.

Pročitajte više na www.vecernji.ba