Zašto posjetiti Livno?

Livno je mali grad bogate povijesti, smješten na jugo-zapadu Bosne i Hercegovine. Udaljen od Splita nekih stotinjak kilometara, a od Zagreba nešto manje od tristo pedeset. Osim bogate povijesti čemu svjedoče znamenitosti u gradu, Livno je isto grad pun prekrasnih prirodnih fenomena. Grad ljeti poprima dimenziju više, grad diše jače, zbivanja su učestalija, atmosfera je bolja, pravo vrijeme da date priliku Livnu i posjetite ga.

Moto susret/MC Vukovi

Moto-susret se obično održava u osmom mjesecu. Susret koji okuplja bikere iz cijele jugo-istočne Europe pa i šire. Dobra glazba, nabrijani motori i puno adrenalina. Na posljednjem susretu gostovali su dečki iz Zagreba, bend imena Šank!? i još neka imena iz rock/punk svijeta. Moto-club Vukovi su organizatori i svake godine uspjeva kvalitetnom organizacijom napraviti veliki događaj vrijedan posjeta.

Priroda/Divlji Konji/Kruge

konji

Livno je jedan od rijetkih gradova u čijoj blizini žive slobodni divlji/poludivlji konji. Tako bez ikakvih dozvola možete pogledati te konje, uslikati ih, nahraniti ih i tako se sprijateljiti. Broj konja je iz godine u godinu u porastu, trenutno ih ima negdje oko sto pedeset i uglavnom se kreću skupa. O konjima se posebno brinu članovi MC Vukovi, konji su postali toliko poznati da je u procesu skupljanje novčanih sredstava za izradu dokumentarnog filma pod nazivom “Wild”. Još možda zvučnija činjenica je da na filmu radi čovjek iz Chicaga. Više informacija možete saznati na ovom linku. Konji se kreću uglavnom na višim nadmorskim visinama, tj. na Kruzima. Do sada najljepši snimak divljih konja i ljepota Livnjaskog kraja, možete pogledati ovdje.

Autor: Marin Mamuza ( Foto Marin )

Priroda/Rijeke/Jezero/Planine

Duman

Bistrica, Žabljak i Sturba tri su rijeke koje teku kroz Livno. Bistrica koja izvire iz Dumana, izvor koji nikoga ne ostavlja bez daha, rijeka teče kroz grad i donedavno je dobila šetalište. Žabljak i Sturba dvije su rijeke malo više udaljene od centra grada, ali ništa manje lijepe. Sturba je odavno omiljeno ljetno kupalište većine Livnjaka. Ako niste za ledene rijeke i kupanje u njima, imamo i jezero imena Mandek. Do jezera imate nekih petnaestak minuta vozilom od grada, idealno je za roštilj i koju pivu, uz finu temperaturu vode. Ako ste tip koji više voli planinarenje tu vas Livno neće iznevjeriti. Cincar, Kamešnica, Tušnica su imena planina oko Livna, Cincar je najveća s 2006 metara iznad mora i ispod ove planine uglavnom obitavaju livanjski konji.

Kultura/Sakralni objekti/Kula/Trg/Muzej

koza_kula_andrija_vrdoljak

Kao što rekoh bogata povijest. Mislim da je Livno grad s odnosom na njegovu veličinu vrlo bogat sakralnim objektima. Grad krase crkve i džamije; glavni trg je obelisk podignut u čast prvom hrvatskom kralju Tomislavu koji se nalazi u centru grada; kula koja strši iznad grada kao sjećanje na doba Osmanskog carstva; franjevački muzej u kojem se nalazi livanjska povijest i galerija Gabrijela Jurkića, poznatog umjetnika iz Livna.

Noćni život/Smještaj

Postali smo poznati kao grad “alkoholnog turizma”. Pošto smo jako blizu Dalmaciji i imamo osjetno jeftinije cijene pića alkohlnih pića, vikendom nas posjeti dosta Dalmoša u potrazi za dobrom zabavom. Nismo grad koji nudi različitost tijekom noćnog izlaska, u većini klubova aktualna je cajka, ali ako ste ljubitelj takve glazbe Livno je savršeno mjesto za vas. Cijena noćenja nije preskupa, možete naći mjesto za prespavati  već od 25 KM (100 HRK), a da bude pristojno. Mjesta gdje možete naći smještaj su hotel Park, hotel Dinara, motel Pavić, motel GMB Vujeva… Vjerujem da na internetu možete naći više informacija za smještaj.

Evo to bi bilo to, za više slika iz Livna i okolice posjetite facebook stranicu Livno koja nudi pregršt fotografija. Vidimo se u Livnu.

vihor.blog.com