Zašto noću imate grčeve u nogama i kako ih zaustaviti?

Kad vas usred noći probudi grč u nozi, vjerojatno se pitate što se događa. Koliko god dugo grč trajao, nije ugodan i želite da što prije popusti.

Noćni grčevi posebno su neugodni jer su nagli i uzrokuju stezanje mišića potkoljenice, ponekad bedra ili stopala, a nastaju kao posljedica pretjeranog, predugog i neobičnog stezanja mišića.

“Grč može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Prosjek je devet minuta, a onda slijedi nekoliko sati boli, ponekad i dva do tri dana neugode”, kaže neurolog Michael Jaffee.

Ako patite od grčeva u nogama, niste usamljeni. Otprilike 60 posto Amerikanaca prijavljuje da ih noću ponekad budi taj neugodni osjećaj, navodi Američka akademija obiteljskih fizijatara.

Vjerojatno očekujete da znanstvenici znaju točan uzrok grčeva, ali oni još uvijek imaju tek teorije, navodi časopis Men’s Health.

Najčešće se može čuti da grčeve uzrokuju dehidracija ili neravnoteža elektrolita. Možda te stvari igraju ulogu, ali vjerojatno nisu glavni krivci, prenosi Index.

Postoji nekoliko mogućih razloga koji dovode do grčeva u nogama:

– vaši mišići su umorni ili ste ih preopteretili novom aktivnošću,

– postoji strukturni ili mehanički uzrok problema, kao što su ravna stopala ili problemi s cirkulacijom,

– pijete lijekove kao što su diuretici, lijekovi protiv astme i oni za snižavanje kolesterola,

– posrijedi su ozbiljniji zdravstveni problemi kao su mišićna bolest (miopatija), bolest živaca (neuropatija), bolest motornih neurona (ALS) ili Parkinsonova bolest.

Također, važno je znati da je istraživanje iz 2015. otkrilo da se broj slučajeva grčeva u nogama udvostručuje tijekom ljetnih mjeseci.

Kako zaustaviti grčeve u nogama?

Istežite se. Dobro je istegnuti zahvaćen mišić i tako smanjiti učestalost grčeva.

Okupajte se. Promjena temperature može vam pomoći da se riješite grčeva u nogama.

Popijte sok od kiselih krastavaca ili pojedite ljutu papričicu. Iako usred noći ne žudite ni za jednom od navedenih namirnica, znanost je otkrila da ove dvije stvari mogu pomoći. Sok od kiselih krastavaca pokreće refleks koji smanjuje neurone koji sudjeluju u grčenju mišića. Kapsaicin koji se nalazi u ljutoj papričici može imati isti učinak.