Zašto je omikron zarazniji od delta soja?

Brojna su pitanja koja se vežu uz širenje omikron varijante koronavirusa i jačinu ove varijante virusa koja je danas dominantna u svijetu.

Šefica tehničkog tima za COVID-19 WHO dr. Maria Van Kerkhove objašnjava razloge, načine zaštite i zašto je važno da se cijepimo, ali i držimo pravila, javlja N1.

“Omikron, najnovija varijanta zabrinutosti koju prati WHO, otkrivena je širom svijeta. Efikasno se prenosi. I zapravo svuda gdje imamo dobro sekvenciranje, ova varijanta se otkriva, tako da kruži globalno na današnje vrijeme. Prvi put se pojavio, prvi put je zabilježen, zapravo, u Južnoj Africi i Bocvani. I u tim zemljama delta je cirkulirala na niskoj razini, tako da je omikron prilično brzo preuzeo cirkulaciju da bi postao dominantna varijanta koja cirkulira.

U drugim dijelovima svijeta delta je intenzivno cirkulirala. I tako kako je omikron uveden u te populacije, ono što vidimo je ko-cirkulacija Delte i omikrona. Sada, u nekim zemljama koje su imale nekoliko nedjelja cirkulacije omikrona preuzima omikron. Zamjenjuje Deltu. Ali u drugim zemljama to se još nije dogodilo. Ono što vidimo je nagli porast broja slučajeva.

Primijetili ste u najnovijem ažuriranju WHO gotovo 10 milijuna slučajeva je prijavljeno u posljednjih sedam dana. I to je najveći broj slučajeva koji smo do sada vidjeli. U posljednja 24 sata bilo je gotovo dva i pol milijuna slučajeva, odnosno više od dva i pol milijuna slučajeva”, kazala je Van Kerkhove.