ZAŠTITA IZVORNOSTI: Livanjski sir – prepoznatljivi regionalni brend

Livanjski sir je najveći livanjski brend, pogotovo onaj autohtoni kojeg po staroj recepturi proizvode mali proizvođači.

Riječ je o izuzetno traženom i cijenjenom proizvodu čiju kvalitetu je prepoznala i Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine koja je izdala rješenje o zaštiti njegove izvornosti, a što je za njegovu daljnju proizvodnju izuzetno važno.

Proizvođači livanjskog autohtonog sira konačno su dobili ono što su u cilju vlastitog opstanka godinama tražili – zaštitu izvornosti svog proizvoda. Riječ je o rješenju Agencije za sigurnost hrane BiH, koje je stiglo na adresu Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira „Cincar“.

“Ja vidim u ovome budućnost, s tim da moramo vratiti proizvodnju u prvobitno stanje, jer zadnjih godina smo osiromašili sa stadima, mnogo je stada uništeno, ali evo ja se nadam, s ovim projektom, da će se vratiti, da ćemo krenuti ka boljem putu”, kazao je Jozo Baković, predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira.

Nakon dobivene zaštite i formiranja zadruge, proizvođačima livanjskog autohtonog sira sada se širom otvaraju vrata i europskog tržišta. Šverceri, posredstvom kojih je sir odlazio mahom u Dalmaciju, sada ostaju bez zarade

“To su dobri pokazatelji da idemo u pravom smjeru i da se mali proizvođači trude očuvati svoju proizvodnju i dati joj zasluženu vrijednost. Ja se nadam da će taj proces dovesti do povećanja vrijednosti njihova proizvoda, a nadam se i da će se sve razine vlasti uključiti da podrže takve proizvode”, naglasio je ministar poljoprivrede Hercegbosanske županije Ivica Brešić.

U postupku dobivanja zaštite izvornosti livanjskog autohtonog sira proizvođačima su itekako veliku financijsku i tehničku pomoć pružili Uprava Grada Livna i češka Razvojna agencija.

BHRT