ZAPOSLENOST U NJEMAČKOJ: Poznato koliko Njemačka ima radnika i koliko sati rade

Zaposlenost u Njemačkoj raste usprkos posljedicama rata u Ukrajini. U drugom kvartalu je bilo za 664.000, odnosno za 1,5 posto više zaposlenih nego u isto vrijeme 2021.

Ukupno ih je bilo 45,5 milijuna, priopćio je u četvrtak Njemački zavod za statistiku, piše dpa. Posebno je više zaposlenih, rekli su statističari, koji imaju obavezno socijalno osiguranje. Rast sličan sadašnjem je posljednji put bio u prva tri mjeseca 2018., prenosi Fenix magazin.

Zaposlenost je na proljeće porasla i zbog uobičajenog angažiranja sezonskih radnika, poput građevinara. Ipak, sa 0,7 posto, ovogodišnji rast je u ovom segmentu u odnosu na prethodni kvartal podbacio kada se usporedi s godinama prije krize, od 2017. do 2019. Tadašnje povećanje je za godinu dana bilo 0,9 posto.

Zaposleni su u drugom kvartalu radili u prosjeku 319,3 sata, što je 0,5 posto manje nego godinu dana ranije, podaci su Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja. S druge strane, ukupan obim posla cijelog gospodarstva, koji se sastoji od povećanog broja zaposlenih i sati rada po zaposlenom, povećan je za jedan posto, na 14,5 milijardi radnih sati.