Zaposlenost u livanjskom kraju – virus poguban kao i korona

Koronavirus je ispraznio ulice i izletišta, a jedan drugi virus, virus rata i divljeg kapitalizma mnoge kuće i proizvodne hale.

JOSIP JAKIĆ, Glamoč

Ne radim nigdje ni u šumariji, ni na benziskoj, nigdje ne radim. Živim od starog željeza, skupljam i eto. Kuća mi je uništena, sve mi je uništeno.

Poput mnogih nezaposlenih, a takvih je u Livanjskoj županiji poprilično veliki broj, nešto manje od devet tisuća, Josipu odavno nije ni do kakve proslave prvosvibanjskih praznika.

VASILIJA BROĆETA, ministrica rada Kantona 10

Imali razloga slaviti Prvi maj? Vjerujem da ima. E sad što je kod nas velika nezaposlenost u kantonu, kod nas je ono koliko je zaposlenih, toliko je nezaposlenih, da li je to dovoljan razlog da se nešto slavi, ne znam.

U Federaciji BiH trenutno je zaposleno oko 510 tisuća radnika. Livanjska , Bosanskopodrinjska i Posavska županija imaju ih najmanje. Livanjska oko 11 tisuća, Bosanskopodrinjskom oko sedam tisuća i Posavska oko šest tisuća. Osim malog broja zaposlenih, veliki je ovdje problem i nepoštivanje radničkih prava, pogotovo u privatnom sektoru.

ZULKA BALjAK, Centar za građansku suradnju

Neisplaćivanje plaća, ne uplata poreza, doprinosa, nemogućnost odlaska u mirovinu, neisplata porodiljnih naknada, žene su posebno u ovom segmentu ugrožene, žene radnice.

Postavlja se , naravno, ovdje i pitanje djelovanja sindikalnih organizacija. No, kako će u ovako uređenoj pravnoj državi djelovati pogotovo u Livanjskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji kada takve organizacije u privatnom sektoru uopće ne postoje.

ZULKA BALjAK, Centar za građansku suradnju

U takvoj situaciji i vlast i poslodavci mogu raditi što god im padne na pamet i sad se to kod ove pandemije pokazalo da zaista mogu raditi s radnicima što god im padne na pamet. Mogu ih otpustiti kad god hoće.

Sve se svodi na poznatu: šuti i radi. U suprotnom kupi papire i idi u bijeli svijet, što mnogi, nažalost, i čine.

BHRT