Zagrebački klub livanjskih studenata: Osvrt na sajam, simulaciju državne i posjetu Livnu

Sajam karijera Hercegbosanske županije održan je ove godine 6. i 7. ožujka po sedmi put zaredom u Livnu. Glavni organizator projekta, Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS), predstavio je maturantima gotovo 30 fakulteta koji su sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

„Sajam karijera HBŽ“ u Narodnom sveučilištu Grada Livna svečano je otvorio ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić. Članovi ZKLS-a prenijeli su maturantima ključne informacije o studentskom životu u Gradu Zagrebu koje će im znatno olakšati potragu za smještajem, dodatnim aktivnostima te uvid u sveukupe troškove jednog studenta.

 Manifestacija se nastavila u dvorani Srednje ekonomske škole gdje su studenti ZKLS-a  predstavljali maturantima svoje fakultete na izložbenim štandovima. Štandove je obišao i gradonačelnik Luka Čelan gdje je razgovarao o trenutnim problemima budućih i sadašnjih studentata Hercegbosanske županije. Kroz razgovor, gradonačelnik je potaknuo studente u njihovoj želji da privuku što više maturanata u Grad Zagreb te je iskazana obostrana želja za nastavkom suradnje grada Livna i ZKLS-a.

U subotu, 7. ožujka u Gimnaziji Livno održana je simulacija ispita Državne mature za koju se prijavilo 85 učenika. Rješavajući testove koje su članovi ZKLS-a sastavili po uzoru na prošlogodišnje ispite Državne mature, maturanti su provjerili svoje znanje u uvjetima koji vjerno oslikavaju proceduru i sadržaj ispita kakav se piše u RH.

Nakon uspješno odrađene simulacije Državne mature, studenti ZKLS-a su se zajedno sa predstavnicima braniteljskih udruga grada Livna uputili prema spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda u gradskom parku. Ondje su položili vijenac i odali  počast poginulim braniteljima.

Nakon službenog dijela, livanjski su studenti svoje goste iz drugih  krajeva Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske (koji su također pomogli u ostvarenju projekta) vodili u razgledavanje grada te ih ugostili u prostorijama stadiona Kamešnica gdje su svi zajedno proslavili završnicu još jednog u nizu uspješno odrađenih sajmova. Idući su se dan studenti ZKLS-a oprostili od svoga rodnoga kraja te krenuli na put nazad za Zagreb. Pri povratku stali su u Eco selo Grabovica odakle su nastavili svoj put za Zagreb.

Projekt je i ove godine podržalo Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, grad Livno, Sveučilište u Zagrebu, Šumarski fakultet, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Livanjska zajednica Zagreb.

Ovim se putem Zagrebački klub livanjskih studenata zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovogodišnjeg Sajma.

Predsjednik  ZKLS-a

Tihomir Tomić