Zaboravite Instagram kakav ste poznavali: Počelo je testiranje velike promjene

Instagram je u nekoliko zemalja počeo skrivati broj lajkova pod objavama korisnika s namjerom da korisnike oslobode “društvenog pritiska”.

Neke od zemalja u kojima je testiranje novog izgleda Instagrama već počelo su Australija, Novi Zeland, Irska, Italija, Brazil i Japan. Ranije je slično testiranje obavljeno na nekim korisnicima u Kanadi.

Ako ova opcija zaživi, pod objavama na Instagramu vidjet ćemo navedeno jedno korisničko ime te uz njega frazu “i drugi”. Kad kliknete na to, moći ćete vidjeti popis ljudi koji su lajkali objavu, baš kao i dosad.

Iz Facebooka je u travnju ove godine službeno potvrđeno da će Instagram testirati skrivanje broja lajkova fotografija i broja pregleda videozapisa kako bi pažnju korisnika preusmjerio s “popularnosti”, odnosno metrike angažmana, na sam sadržaj.

Broj lajkova na svojim objavama korisnici će i dalje moći vidjeti, no tek kad kliknu na samu objavu. Iz kompanije tvrde da to neće utjecati na poslovanje na Instagramu.

Kritičari društvenih mreža kažu da upravo javni prikaz broja lajkova potiče negativno ponašanje na platformama kao što su Facebook, Twitter i Instagram te da korisnici tako cijelo vrijeme “love” takvu vrstu prihvaćanja od drugih kako bi potvrdili svoju “vrijednost”.