Za šest mjeseci oprano više od 11 milijuna KM

U prvih šest mjeseci ove godine u BiH je oprano 11,1 milijun KM, a materijalna šteta koja je nastala izvršenjem ovih kaznenih djela iznosila je 6,2 milijuna KM.

Ova informacija potvrđena je “Dnevnom avazu” u Financijsko-obavještajnom odjelu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Iz ove državne policijske agencije, koja godinama radi na dokumentiranju ovih kaznenih djela, rečeno je da je u prvih šest mjeseci ove godine SIPA nadležnim tužiteljstvima podnijela deset izvještaja o postojanju sumnje o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima. Kako je rečeno, prijavljeno je 29 osoba.

– Prijavljenim kaznenim djelima izvršeno je pranje novca u iznosu od 11.156.950,76 KM, dok je materijalna šteta od prijavljenih kaznenih djela iznosila 6.255.177,13 KM – rečeno nam je iz SIPA-e.

Ova agencija je od sredine ožujka radila na prikupljanju podataka i informacija u vezi s različitim kaznenim djelima koja za posljedicu imaju stjecanje protupravne imovinske koristi. Među njima su i podaci o kaznenim djelima počinjenim tijekom nabavke i distribucije medicinskih sredstava i opreme u vezi s COVID-19 pandemijom.

– Na osnovu prikupljenih podataka i informacija, od početka 2020. godine nadležnim tužiteljstvima u BiH podnijeto je sedam izvještaja o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima. Ovim izvještajima dokumentirano je postojanje sumnje da je 16 fizičkih i šest pravnih osoba počinilo kaznena djela kojima su stekli imovinsku korist u ukupnom iznosu od 6.808.131,54 KM – pojašnjeno je iz ove agencije.

Iz SIPA-e su naveli da i drugi policijski organi u Bosni i Hercegovini nadležnim tužiteljstvima podnose izvještaje o postojanju sumnje o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljma za kazneno djelo pranje novca. No, kako je navedeno, SIPA ne raspolaže tim podacima.

abcportal.info/avaz