Home > BiH > Za proizvođače hrane problem predstavlja ambalaža

Za proizvođače hrane problem predstavlja ambalaža

Uzdali su se prerađivači u vrijedne ruke bh. ratara, no loši vremenski uvjeti koji su pratili ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju smanjili su kvalitetu, ali i ponudu sirovine kod domaćih kooperanata

Prehrambena industrija je u problemima. Loša kvaliteta sirovine i nedostatak ambalaže mogli bi ugroziti ovogodišnju proizvodnju. Problem je i ambalaža koja, osim što je znatno skuplja, teško je i dostupna te njezina nabava diktira količine i cijene gotovih proizvoda. Uzdali su se prerađivači u vrijedne ruke bh. ratara, no loši vremenski uvjeti koji su pratili ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju smanjili su kvalitetu, ali i ponudu sirovine kod domaćih kooperanata.

– Sadržaj voćnog šećera je minimalan, tako da ono što danas preuzmemo danas moramo i preraditi jer već sutra trune. Godina je teška te, uz logističke probleme koje smo imali u osiguravanju staklene ambalaže i limenke, dio smo osigurali čak u Egiptu te nešto iz Ukrajine. Na sve to došla je loša kvaliteta voća i povrća – ističe Stevo Filipović, direktor prehrambene industrije Sava Semberija, za Federalnu televiziju.

– Prinosi su bili drastično mali. Na rubnim parcelama koje su mimo sustava zalijevanja prinos je bio 30 posto od redovite količine prinosa u kalendarskoj godini. Ni jednog trenutka nam nije bilo dobro u ovoj godini – govori povrtlar Rade Jovičević.

Ugovorena proizvodnja spas je za proizvođače i možda jedino jamstvo opstanka proizvodnje u vrijeme kada je domaće tržište preplavljeno robom iz uvoza.

– Ljudi su u problemu, prezaduženi su. Imali smo dvije katastrofalne godine za poljoprivredu. Zato, ako nam ne pomogne i Ministarstvo poljoprivrede i vanjske trgovine, bit ćemo na koljenima – poručuje Savo Bakajlić, predsjednik Asocijacije poljoprivrednih udruga BiH. O stanju u agraru, navode poljoprivrednici, najbolje govori podatak da samo na bijeljinskoj tržnici dnevni utržak iznosi od 2 do 3 tisuće maraka, dok je prošle godine u ovo doba, podsjećaju, taj iznos bio i do 30.000 KM.

Večernji list