Home > BiH > Za prelazak na crveno pješacima kazna od 50 KM

Za prelazak na crveno pješacima kazna od 50 KM

Pripadnici prometne policije Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije i ovog jutra nalaze se na brojnim raskrsnicama u glavnom gradu BiH gdje vode računa o sigurnosti u prometu, a primjetno je da su osim vozača pod njihovom lupom i pješaci, piše Klix.ba.

Tako ovog jutra policija pješake zaustavlja ukoliko je primjetno da su ulicu prešli na crveno svjetlo na semaforu i pišu im kazne. Prema Zakonu o uređenju prometa na području Sarajevske županije, visina kazne za ovaj prekršaj je 50 KM. Ako platite u roku od 8 dana, kazna se smanjuje za 50 posto.

Pješaci trebaju biti oprezni i ako prelaze izvan obilježenog pješačkog prelaza jer i za to mogu biti kažnjeni, a visina kazne je 40 KM. Također, ako platite u roku od osam dana, kazna se smanjuje za 50 posto.

Osim spomenutog, pješaci ne smiju prilikom prelaska ulice koristiti mobitel, slušalice, a kažnjavat će se i oni koji budu u alkoholiziranom stanju, piše Klix.

 

“Smatrat će se da je pješak pod dejstvom alkohola ako se odgovarajućim sredstvima i aparatima za mjerenje alkoholiziranosti utvrdi da količina alkohola u organizmu iznosiviše od 0,8 g/kg ili kod kojeg se bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava”, navodi se u Zakonu.

Naravno, pod budnim okom sarajevske policije prije svega su vozači koji trebaju paziti na brzinu kretanja, vezati pojas, poštovati prometnu signalizaciju itd.

Jabuka.tv