Vlasnicima nekretnina kreću inspekcije

U Federaciji BiH na snagu je stupio Zakon o posredovanju u prometu nekretnina kojim se  prvi put u Federaciji zakonski uređuje ta djelatnost.

Potvrdio je to u intervjuu za Fenu federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, navodeći da se od danas nadležnim tržišnim inspekcijama daje zakonski alat za suzbijanje nelegalnog rada u ovoj djelatnosti.

-Zakon o posredovanju u prometu nekretnina predviđa kazne za one koji ga ne poštuju, a one se kreću u rasponu od 1.000 do 30.000 KM u zavisnosti da li je Zakon prekršila fizička ili prvna osoba. Zakonom je propisana kazna u rasponu od 2.000 do 10.000 KM za nelegalan rad pojedinaca koji uz naknadu posreduju u prometu nekretnina. Inspekcijski nadzor nad provođenjem Zakona i podzakonskih akata  donesenih na osnovu ovog zakona vrše federalne i županijske tržišne inspekcije – rekao je Vujanović.

Govoreći o razlozima za donošenje Zakona, naveo je da dosadašnji izostanak posebne zakonske regulative koja uređuje djelatnost posredovanja u prometu nekretnina najvažniji razlog, a zbog kojeg se u ovoj oblasti javlјao niz problema. Time su najviše, kako kaže, bili pogođeni registrirani poslovni subjekti koji se bave ovom djelatnošću, kao i građani i pravne osobe koje koriste usluge posredovanja.

Također, veoma bitan razlog za donošenje ovog zakona je stvaranje pravne sigurnosti za građane i pravne osobe u korištenju usluga posrednika, stavljanje ove djelatnosti u zakonske okvire i posebno suzbijanje nelegalnog rada osoba koje se bave posredovanjem.

Do sada neuređeno pravno stanje pogodovalo je, tvrdi, većem broju pojedinaca koji su uz naknadu posredovali u prometu nekretnina bez ikakve registracije.

-Svjedoci smo da se veliki broj transakcija na tržištu nekretnina obavlјa uz posredovanje pojedinaca, koji na razne načine, bilo putem društvenih mreža i raznih portala, putem elektronskih i printanih medija ili postavljanjem tiskanih oglasa na raznim javnim mjestima,  oglašavaju prodaju jedne ili više nekretnina. Navedenim pojedincima ovim zakonom zabranjeno je obavljanje posredovanja uz novčanu naknadu i za to je propisana kazna u iznosu od 2.000 do 10.000 KM. Budući da je za mnoge od njih to trenutno značajan izvor prihoda, očekuje se značajno povećanje broja osoba koje će legalizirati svoj rad u ovoj oblasti – zaključio je Vujanović.

Uvjeren je da će zakonsko uređenje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina sigurno doprinijeti jačanju konkurentnosti poslovnih subjekata u ovoj oblasti, smanjenju sive ekonomije, podizanju razine stručnosti, profesionalizma i etičkog ponašanja tih poslovnih subjekata, a time će se i razina i kvalitet usluge podići na viši stupanj.