Vlada FBiH revidirala krizni plan za koronavirus: Najvažnije je spriječiti sekundarno prenošenje

Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru najviše vremena je posvetila pitanju pandemije koronavirusa i mjerama koje poduzimaju njene institucije. Revidiran je krizni plan i on je prihvaćen od Vlade FBiH, a on će se provoditi u suradnji sa županijama. Kako se bude mijenjala epidemiološka situacija u svijetu tako će se plan i mijenjati.

Vlada upoznata o mogućim mjestima karantena, a izjavljeno je kako sve mjere funkcioniraju na terenu.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je kako su sve prilagodbe urađene zbog preporuka WHO i proglašavanja pandemijom.

“Najvažnije da pravovremeno identificiramo zaražene te spriječimo sekundarno prenošenje. Važno je da zaštitimo i zdravstveno osoblje”, kazao je Pehar.

Broj zaraženih u FBiH je još uvijek troje, slučajevi u Zenici, a za dvoje izoliranih u Mostaru još se čekaju rezultati.

Direktor Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je kako je stožer zasjedao proteklih dana te kako stoji i opcija proglašanje “nesreće u slučaju zaraze”.

“Bit će doznačena sredstva za kupovinu zaštitnih kompleta… U slučaju potrebe mi ćemo biti od pomoći za uspostavljanja karantena na prostoru cijele FBiH”, izjavio je Solak.

Kazao je da Federacija ima na raspolaganju 141 respirator, a da u slučaju potrebe se mogu uključiti i anesteziološki aparati.

Klix.ba