Vlada FBiH: Proizvođači i prodavači nerealno visoko podigli cijene peleta i drva

Na poziv federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića u utorak je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održan sastanak s predstavnicima Gospodarske komore FBiH i gospodarstvenika, koje je predvodio predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Vildan Hajić.

Sastanku su nazočili i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić i savjetnik premijera Federacije BiH za ekonomska pitanja Goran Miraščić, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Cilj sastanka bio je koordiniranje zajedničkih aktivnosti radi osiguranja uredne opskrbe peletom i ogrjevnim drvetom u predstojećoj sezoni grijanja uz ekonomsko prihvatljive cijene uz maksimalnu socijalnu osjetljivost primjerenu ekonomskoj realnosti.

Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, po zaduženju Vlade Federacije BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila je da su proizvođači i prodavači peleta i ogrjevnog drveta, koristeći novonastalu situaciju općeg povećanja cijena roba i usluga, nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u aktualnom trenutku globalne inflacije i smanjenja kupovne moći stanovništva.

Federalna inspekcija je prethodnih dana izvršila uvid u stanje zaliha i kalkulacije cijena proizvođača i trgovaca peleta i ogrjevnim drvetom u Federaciji BiH, te o tome izvijestila Federalno ministarstvo trgovine.

Na današnjem sastanku Federalnog ministarstva trgovine i Federalne uprave za inspekcijske poslove s odgovornim predstavnicima gospodarske komore za ovu oblast i poslovnog sektora, zatraženo je da u skladu sa svojim kompetencijama, gospodarskom relevantnošću i utjecajem izvrše neophodnu koordinaciju s relevantnim poslovnim subjektima za racionaliziranje troškova poslovanja radi snižavanja maloprodajnih cijena peleta i ogrjevnog drveta.

Na sastanku je tijekom rasprave istaknuto da bi u ovom trenutku realna cijena za tonu peleti trebala iznositi od 400 do 450 KM, a za kubni metar iscijepanog ogrjevnog drveta od 100 do 120 KM.

Ukoliko izostane volja adresiranih poslovnih subjekata iz ove oblasti, Vladi Federacije BiH bit će predloženo da u skladu sa zakonom i nadležnošću poduzme i inicira mjere zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere.

S ciljem da zaštiti domaće tržište i osigura dovoljne količine peleti i ogrjevnog drveta po ekonomski prihvatljivim cijenama, Vlada Federacije BiH je krajem svibnja ove godine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, uputila inicijativu Vijeću ministara BiH da se privremeno zabrani izvoz određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. Vijeće ministara je prihvatilo ovu inicijativu i 16. lipnja 2022. godine donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza na razdoblje od 90 dana.

Nakon donošenja ove odluke, Federalno ministarstvo trgovine je u suradnji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove, a radi zaštite interesa građana, fizičkih i pravnih osoba, kao i javnih ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, koji koriste navedene energente, pokrenulo aktivnosti, među kojima je i provedeni inspekcijski nadzor.

Rast cijena energenata dovodi potrošače u vrlo nezavidan položaj, a cilj Vlade Federacije BiH je da zaštiti domaće tržište i osigura dovoljne količine peleti i ogrjevnog drveta po ekonomsko prihvatljivim cijenama, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.