Vitamin D značajan za oboljele od COVID-19

U jeku nove pandemije mnogi stručnjaci izučavaju povezanosti nedostatka vitamina D i infekcije korona virusom.

Uloga vitamina D u stvaranju i održavanju jakog imuniteta posebno je prepoznata pojavom pandemije korona virusa, piše Heatlhline.

Mnoge znanstvene studije ukazale su na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti više infektivnih bolesti, naročito infekcija respiratornog sistema.

U zemljama snažno pogođenim pandemijom, poput Italije, preporuke kažu da u slučaju laboratorijski potvrđenog nedostatka vitamina D, kod zaraženih ovim virusom, treba uvesti dodatak ovog vitamina.

Većina vitamina D stvara se u koži pod uticajem sunčevog zračenja, a unos ovoga vitamina putem hrane u prosjeku je veoma mali u populaciji, i iznosi svega 20 posto od ukupnih dnevnih potreba.

Ishrana bogata vitaminom D3 podrazumijeva prije svega ribu (tuna, sardela, skuša, bakalar, haringa, losos), rakove i plodove mora, neke vrste gljiva, kvasac, goveđu jetru i žumanjak, ali i  namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D.

Stručnjaci upozoravaju da se usljed nedostatka vitamina D ne treba pretjerano izlagati sunčevoj svjetlosti i ponašati se neodgovorno u tom smislu, jer to predstavlja potencijalni rizik za transformaciju zdravih ćelija kože u maligne.

Šansu treba dati hrani, obogaćenoj hrani i dodacima ishrani, kao daleko bezbjednijem načinu  za nadoknadu ovog vitamina.

ba.n1info.com