Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo sjednicu zbog situacije u BiH

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda za 11. svibnja zakazalo je sjednicu posvećenu situaciji u Bosni i Hercegovini.

Debata i analiza situacije u BiH dolazi uslijed visoke političke krize i napetosti u našoj zemlji koja traje gotovo godinu dana, ali i rata u Ukrajini i proruskog utjecaja na Balkanu.

Osim političke krize u BiH, tu je i pitanje visokog predstavnika u BiH čiji legitimitet i dalje osporavaju politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska kao i prisustvo snaga EUFOR-a u BiH odnosno produženje mandata misije Althea, ali i pozicija BiH prema rata u Ukrajini i potezima Rusije.

Treba podsjetiti da su u studenome prošle godine Rusija i Kina uspjele spriječiti obraćanje Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a jer je u zraku “visilo” produženje mandata EUFOR-a u BiH. No sada postoji opcija da se Schmidt ipak obrati u Vijeću sigurnosti UN-a i iznese svoje viđenje stanja u BiH tijekom dosadašnjeg mandata, piše Klix.

Vijećem sigurnosti UN-a ovog mjeseca predsjedavaju Sjedinjene Američke Države.

Inače, u Vijeću sigurnosti UN-a ovih dana rastu tenzije jer je Rusija najavila da će bojkotirati sastanak Vijeća sigurnosti UN-a s Političkim i sigurnosnim komitetom EU (PSC), što je još jedan znak pogoršanja odnosa između Moskve i njezinih partnera iz Ujedinjenih naroda. Od početka ruskog napada na Ukrajinu, Moskva nije bojktirala niti jedan sastanak, no čini se kako se stvari i ovdje mijenjaju.

Večernji.ba