Home > BiH > VIJEĆE MINISTARA BIH Odobrena izgradnja plinovoda s Hrvatskom i Srbijom

VIJEĆE MINISTARA BIH Odobrena izgradnja plinovoda s Hrvatskom i Srbijom

Vijeće ministara BiH jednoglasno je danas odobrilo povezivanje te zemlje plinovodima s Hrvatskom i Srbijom te prihvatilo nacrt Zakona o vanjskim poslovima, što se smatra važnim znakom da vladajuća koalicija na razini države funkcionira te je spremna donositi rješenja oko kojih postoje prijepori.

Posljednja dva tjedna nisu održane sjednice državnog Vijeća ministara BiH zbog međusobnog ucjenjivanja predstavnika vladajuće tročlane probošnjačke grupacije predvođene SDP-om BiH te SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH oko izgradnje južne i istočne plinske interkonekcije.

Ministri su danas jednoglasno usvojili Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd (Hrvatska)-Posušje (BiH)-Novi Travnik s odvojkom za Mostar.

Zajedno s time je odobreno zaključivanje Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Srbija-Bosna i Hercegovina-Bijeljina-Banja Luka-Prijedor-Bosanski Novi.

Informaciju o tome je javnosti je dao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. “Dogovor donosi rješenja i našu zemlju vodi naprijed. Konflikt i svađe koriste samo političarima, jamče mandat i plaće”, napisao je Konaković na svom Twitter profilu.

Sve međunarodne sporazume mora odobriti i Predsjedništvo BiH 

Dogovor o istodobnom davanju odobrenja za izgradnju plinovoda postigli su ranije upravo Dodik i Konaković, no problem bi sada mogla predstavljati činjenica da sve međunarodne sporazume, kakvi su i ovi o plinskim interkonekcijama, mora odobriti i Predsjedništvo BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić već je najavio protivljenje realizaciji ovih projekata ako se ne donese državni Zakon o plinu. Slično stajalište ima i bošnjački član državnoga vrha Denis Bećirević, koji je istaknuo da se pitanje opskrbe plinom mora definirati državnim zakonom.

Zajedno s odobrenjima za plinsko povezivanje s Hrvatskom i projektom LNG terminala u Omišlju te novim plinovodom iz Srbije otkuda će dotjecati ruski plin, Vijeće ministara je prihvatilo Nacrt Zakona o vanjskim poslovima BiH koji do sada ta zemlja nije imala. Zbog toga su vrlo često istupi vodećih dužnosnika BiH u inozemstvu nekoordinirani i ne predstavljaju stajališta te zemlje.

 

hercegovina info