VIDEO: Rimac Automobili uskoro kreće u novu proizvodnju

Iz tvrtke Rimac Automobili najavljuju da uskoro počinju sa serijskom proizvodnjom njihovog modela C_Two.

Podsjetimo, predserijska faza proizvodnje počela je u prosincu.

“Hodam ovdje i gledam kako se nakon 10 godina krvi, znoja i suza sve ovo slaže – kakav osjećaj. Predserijska proizvodnja raste i pripremamo se za proizvodnju automobila za kupce. Kapa dolje ljudima koji su omogućili da se ovo dogodi. Svi njihovi potpisi bit će na svakom kupčevom automobilu – i figurativno i doslovno”, napisao je Rimac na Facebooku.

Proizvodnja četiri vozila mjesečno
“Gledamo prema budućnosti. U prosincu smo počeli s proizvodnjom predserijskih vozila, a sada napredujemo prema serijskoj proizvodnji C_Two-a. Predserijski automobili koristit će se za daljnja manja podešavanja, testove homologacije i trajnosti, eksperimentiranje s trimom, podešavanje NVH-a i globalnu ocjenu proizvoda. Pred nama je važna godina. Cijenimo vašu podršku na svakom koraku”, objavili su iz Rimac Automobila početkom godine.

Sam Mate Rimac je na Facebooku napisao da će, ako sve bude po planu, u ovoj liniji proizvesti brojne automobile u 2021. godini.

Sastavljanje svakog C_Two automobila trajat će otprilike pet tjedana, skraćujući vrijeme proizvodnje na pola u usporedbi s principom statične proizvodnje izvan proizvodne linije, koju koriste pojedini drugi proizvođači supersportskih automobila. Novi proces u punom će kapacitetu omogućavati izgradnju četiri finalna proizvodna vozila mjesečno.

Ipak, u Rimcu postupak proizvodnje započinje znatno ranije prije samog sklapanja gotovih komponenti na liniji, budući da se veliki broj komponenata i sustava proizvodi u tvornici u Svetoj Nedelji i Velikom Trgovišću, nakon čega se isporučuje do linije montaže vozila.

Prve automobile bi kupcima trebali isporučiti 2021.
Nova proizvodna linija podijeljena je u pet glavnih zona, a počinje pripajanjem svih nosača i pričvrsnih točki na karbonsku konstrukciju vozila – tzv. monocoque šasiju. Dva tehničara na svakoj sljedećoj stanici zatim nastavljaju sklapanje automobila dio po dio. Podsklopovi poput pogonskog sklopa, armaturne ploče ili prednjeg hladnjaka i drugih dijelova proizvode se i pripremaju izvan linije, u sklopu proizvodnih pogona Rimac Automobila i isporučuju se kompletni za ugradnju na liniju montaže vozila.

Potpuni postupak homologacije bez ikakvih prečaca, od prvih koncepata, preko potpunih prototipova do automobila na cesti, trogodišnji je proces. Uvođenjem nove proizvodne linije Rimac Automobili prve će automobile kupcima isporučiti 2021., za razliku od originalnog plana prije covid-19 krize koji je predviđao isporuke 2020. Finalni dizajn i ime automobila bit će otkriveni ove godine.

O C_Two snimljen i dokumentarac
Njemački Welt je o nastanku modela snimio i dokumentarni film.

“Naporno radimo kako bismo oblikovali auto onako kako smo ga zamislili – nova vrsta hiperautomobila koja omogućava ekstremne performanse električnog pogona i novo vozačko iskustvo za vozača. Istovremeno, bit će to tehničko remek-djelo i s inženjerskog gledišta. C_Two će imati novi doživljaj vožnje, visoko komunikativnu upravljivost i prvoklasnu dinamiku koja će definirati naš novi auto. Želimo da ovaj auto bude intuitivan i iskoristiv, ali istovremeno oštar i sposoban. Proces testiranja i ugađanja je krucijalan za osiguranje ispunjenja naših obećanja. Voziti C_Two će biti nešto potpuno drukčije”, rekao je Rimac, prenosi Index.hr.