VIDEO/ Masovni odlazak liječnika iz BiH, rade i oni koji su u mirovini

Zbog niskih plaća bilježimo masovni odlazak liječnika u zapodnoeuropske zemlje, što je problem koji sve više pogađa Bosnu i Hercegovinu.

Loš socijalno-statusni položaj u bh. društvu i niske plaće najčešći su razlozi zbog kojih odlaze, a upitno je čine li što vlasti da ih zaustave.

Trend odlaska liječnika je u Bosni i Hercegovini poprimio epidemijske razmjere. Poseban je problem što odlazi najmlađi i najsposobniji kadar, a to je naročito izraženo u Unsko-sanskoj županiji čijem zdravstvenom sistemu prijeti kolaps. A zbog čega liječnici  odlaze, više je nego jasno.

“Plaća je prvi i osnovni razlog tome, ne samo to, već i loši uvjeti rada, loše vrednovanje stručnosti i znanja, nemogućnosti napredovanja u struci na osnovu znanja. Nepostojanje bilo kakve edukacije koju bi poslodavci plaćali za liječnike i niz drugih faktora. Sve kad sastavimo, dobijemo razloge”, Amir Rekić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USŽ.

Točne podatke koliko je liječnika napustilo Unsko-sansku županiju nitko nema, a problem s manjkom je naročito izražen u manjim sredinama.

“Dom zdravlja Bužim je nekoliko puta raspisivao natječaj za mlade liječnike, tako je i u Bosanskoj Krupi, jednostavno ne mogu naći liječnike koji su voljni doći u provinciju za tako male novce. Mora se nešto poduzeti hitno”, smatra Rekić.

Posljedice egzodusa liječnika na terenu se već uveliko osjećaju. U Sanskom Mostu, primjerice, rade čak oni koji su u mirovini.

Opširnije u prilogu BHRT-a: