Veslački klub Rama u posjeti Livnu: Upoznajmo našu BiH

 

Upoznajmo našu BiH!

Projekt Upoznajmo našu BiH! provodi Veslački klub Rama u suradnji s Crvenim križem općine Travnik te udruženjem Green Valley. Projekt je namijenjen mladima- članovima Veslačkoga kluba „Rama“ iz Prozor-Rame te članovima udruženja „Green Valley“ iz Jablanice i članovima Crvenoga križa iz Travnika. Članovi ovih udruga su većinom mladi, pa su i njihove aktivnosti usmjerene na rad s mladima. Kroz niz aktivnosti želimo povezati mlade različitih etničkih skupina kako bi smanjili nacionalnu netrpeljivost među mladima. Aktivnosti su osmišljene tako da uključuju suradnju etničkih skupina cijelim tokom trajanja aktivnosti čime se uspostavlja komunikacija i razvoj boljih odnosa između mladih. Surađujući u aktivnostima mladi će uspostaviti dijalog i pridonositi k istom cilju- boljim i kvalitetnijim odnosima među mladima.
U prvoj projektnoj aktivnosti članovi udruga iz Prozor-Rame i Jablanice posjetili su Travnik, živopisno mjesto u središnjoj Bosni. Travnik je grad pun povijesnog i kulturnog naslijeđa, grad u kojem su godinama živjeli i djelovali i Bošnjaci i Hrvati, jedni pored drugih. Travnik je danas grad istih prilika i za jedne i za druge, grad u kojem je suživot moguć i poželjan. Stoga je jedan od razloga posjete ovom gradu pokazati mladima iz druge dvije općine upravo tu zajedničku ljudsku notu jedne zajednice te poticati mlade na razmišljanje kako u svojim zajednicama nešto mijenjati. Pored ovog aspekta Travnika tu je i neizostavna turistička ponuda- posjet kući Ive Andrića, obilazak starog grada Travnika, obilazak Plave vode, ispijanje kave s ćeifom (Lutvina kafa), i još mnogo toga što ovo mjesto može ponuditi. radionicu na temu jačanja kapaciteta i motivacije mladih za izgradnju mira. Organizirali smo i radionicu čiji je cilj jačanje kapaciteta mladih i stvaranje motivacija za aktivno djelovanje u društvu putem neformalnog obrazovanja, informiranja, traženja i davanja pomoći u znanju, kreativnosti, kao i potaknuti što veći broj mladih na izgradnju mira.
Druga projektna aktivnost održana je na području općine Prozor-Rama, točnije na prostoru Veslačkoga centra Rama. PO dolasku gostiju organizirana je akcija čišćenja dijela obale oko Ramskoga jezera te neizostavno druženje i kupanje na Ramskom jezeru. Sutradan smo organizirali planinarenje do Jaklićke planine i Draševa, s kojih se pruža prekrasan pogled na Ramsko jezero. Ova fizička aktivnost poslužila je za bolje upoznavanje mladih te za upoznavanje s povijesti i geografijom kraja. Potom smo organizirali radionicu na temu promocije aktivizma i voluntarizma s ciljem osnaživanja mladih za kontinuirani razvoj volonterstva putem odgoja i obrazovanja te učenja djece novim inovativnim volonterskim vještinama i znanjima. Tako ćemo postaviti temelje za kontinuirane volonterske akcije koje započinju malim akcijama od prikupljanja hrane za socijalno ugrožene obitelji do pomaganja starim i nemoćnim osobama te uspostavljanja volonterskih grupa za suradnju i pomaganje drugima. Nakon toga su uslijedile sportske igre mladih i druženje uz sport gdje smo uz

„moderne“ sportove s mladima se okušali u nekim starinskim sportovima ovoga kraja poput bacanja kamena s ramena, potezanja konopa, igre klisa i pale …

U trećoj aktivnosti posjetili smo Livno, prelijepi kraj koji nudi niz aktivnosti na otvorenom. Po dolasku smo napravili radionicu na temu međuetničkog dijaloga i suradnje. Cilj radionice je upoznati se s mladima koji dolaze iz drugih etničkih i vjerskih zajednica te im pružiti im priliku da bolje upoznaju vlastiti identitet i identitete drugih, osvijestiti da pripadamo u više različitih skupina u isto vrijeme, osvijestiti da se pripadnost skupinama vremenom mijenja, te osvijestiti osjećaje koji se javljaju kod istupanja/pristupanja skupinama. Za potrebe foto safaria iskoristili smo domaće vodiče te uživali u prirodi s livanjskim konjima. Posjetili smo okolne proplanke s ciljem pronalaska još zanimljivih destinacija i priča livanjskog kraja. Smatramo da je ovo bilo jedno predivno iskustvo za mlade, vidjeti i doživjeti livanjske konje na slobodi i njihovom prirodnom okruženju. Time smo imali priliku stvoriti sjećanja za život.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA).

Veslački klub Rama