Home > BiH > Velika promjena u Njemačkoj, važna za sve gastarbajtere: Mijenja se put do državljanstva

Velika promjena u Njemačkoj, važna za sve gastarbajtere: Mijenja se put do državljanstva

Njemačka vlada usvojila je nacrt zakona kojim želi olakšati dobivanje državljanstva. Njime bi se, među ostalim, njemačka putovnica mogla dobiti znatno brže i jednostavnijeInas Sharif sa sinom je došla u Njemačku prije šest godina – radi spajanja obitelji. Danas ova Sirijka živi odvojeno od svog muža. Ona je samohrana majka. Željela bi dobiti njemačko državljanstvo jer, kako kaže, za nju i njenog sina to bi značilo sigurnost. „Želimo smjeti ostati ovdje i da se ne bojimo da ćemo u jednom trenutku morati otići.”Planirana reforma Zakona o državljanstvu, koju je vladajuća koalicija najavila u koalicijskom sporazumu, trebala bi Inas Sharif omogućiti bržu naturalizaciju – ali bi joj to u jednom segmentu moglo postati problem.

Savezna vlada ove srijede (23. kolovoza) usvojila je nacrt zakona prema kojem će dobivanje njemačkog državljanstva ubuduće biti moguće nakon pet godina, umjesto kao do sada osam. Taj se rok čak skraćuje na tri godine kod osoba s posebnim integracijskim postignućima i dobrim poznavanjem njemačkog jezika.Osiguravanje egzistencije

No i dalje ostaje uvjet za dobivanje državljanstva da osoba sama osigurava sredstva za život, dakle da ne živi od socijalnih davanja. Time bi novi zakon o državljanstvu bio stroži nego ovaj važeći.

To bi mogao postati problem za Sharif. Ona se trenutačno školuje za socijalno-pedagošku asistenticu i ovisi o socijalnoj pomoći. To bi tako moglo ostati i u budućnosti zato što je njezin sin autističan i treba mu posebna njega. Posao s punim radnim vremenom za nju trenutačno nije moguć́.

Vecernji hr