Veće naknade ubuduće će dobivati 90.000 korisnika

Na osnovu koeficijenta i osnovice, koju je Vlada FBiH utvrdila na posljednjoj sjednici,  uvećane naknade dobivat će 90.000 korisnika prava boračko-invalidske zaštite u FBiH, dobitnika najvećih ratnih priznanja i korisnika ličnih i porodičnih invalidnina.
 
Informaciju je saopćio pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, kazavši da je usvajanjem koeficijenta jedan,  Vlada  izvršila povećanje mjesečnih naknada za 2,07 posto za te korisnike, te  osigurala oko 1,9 miliona KM za period rujan – prosinac 2020. godine.
 
-Povećanje za te korisnike bilo je planirano za period već od početka ove godine, ali pojavom virusa korone je prolongirano. Odnosno, taj novac je preusmjeren na tzv. korona zakon. Međutim, Vlada FBiH je iznašla mogućnosti i osigurala povećanje za period rujan – prosinac ove godine za korisnika ličnih i porodičnih invalidnina i dobitnika ratnih priznanja. Naravno, to povećanje se odnosi i na naredne godine – kazao je Terzo.
 
Iz Koordinacije temeljnih boračkih organizacija FBiH na čelu sa Alminom Škrijeljom, pozdravili su  odluku Vlade Federacije BiH o povećanju koeficijenta koja je rezultat zajedničkih dogovora, te zahvalili federalnom premijeru Fadilu Novaliću što ova kategorija ima bolji tretman.

Vlada FBiH