Uz medicinske djelatnike u zdravstvenim ustanovama HBŽ-a, cijepljenje je provedeno i u oba Staračka doma u Tomislavgradu

Zavod za javno zdravstvo HBŽ-a danas je od federalnoga Zavoda dobio još 250 doza AstraZenecinoga cjepiva, koje će biti upotrijebljeno za cijepljenje opće populacije, odnosno onih građana koji budu zainteresirani za cijepljenje, potvrdila je za RTG epidemiologinja dr. Diana Mamić.

„Istina, zbog cijele ove priče koja je posljednjih dana prisutna oko AstraZenecinog cjepiva i obustave cijepljenja ovim cjepivom u nekim europskim zemljama, ljudi su pomalo neodlučni, a da je tomu tako najbolje govori podatak da su i neki od medicinskih djelatnika, koji su izvršili predbilježbu za cijepljenje cjepivom iz prve pošiljke, na kraju odustali, odnosno kazali su da će još malo pričekati“, rekla je dr. Mamić, dodavši da, što se tiče onih koji su već primili AstraZenecino cjepivo, nitko nije imao nikakve ozbiljnije nuspojave. Zabilježene su tek blage reakcije na cjepivo, u vidu povišene temperature, bolova u mišićima ili otoka na mjestu uboda igle. A i tu se radilo o pojedinačnim i kratkotrajnim reakcijama.

Inače, uz medicinske djelatnike u zdravstvenim ustanovama HBŽ, cijepljenje je provedeno i u oba Staračka doma u Tomislavgradu, dok će sutra cjepivo primiti i zainteresirani korisnici i djelatnici livanjskog Staračkog doma. U roku od osam tjedana u HBŽ-u trebalo bi stići novih 250 doza cjepiva koje će biti korišteno za docjepljivanje.

Zaključno s današnjim danom u HBŽ-u službeno je registrirano 85 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga u Livnu 43, Tomislavgradu 22, Drvaru 10 i Glamoču 10. U Kupresu nema službeno zaraženih osoba.

A zbog porasta broja oboljelih u susjednim županijama, ali i u HBŽ-u, iz Zavoda za javno zdravstvo pozivaju na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kao što su: nošenje zaštitnih maski, posebno u zatvorenim prostorima, držanje propisane distance, higijena ruku i dezinfekcija radnih površina.

Osobe sa simptomima bolesti trebaju obvezno ostati u izolaciji i telefonski se javiti obiteljskom liječniku.

Također, potrebno je pridržavati se i preporuka o javnim i kućnim okupljanjima, izbjegavati putovanja bez velike potrebe u susjedne županije i države. Svi poslovni subjekti dužni su provoditi propisane epidemiološke mjere.

Pored tendencije porasta broja zaraženih, iz Zavoda ističu da je primjetno da je klinička slika u posljednje vrijeme kod novooboljelih teža i obuhvaća sve dobne skupine, te da je u porastu i broj osoba hospitaliziranih zbog komplikacija uzrokovanih zarazom.

Radio Tomislavgrad/Tomislavcity