Uz Izborni zakon BiH do kandidacijskog statusa u prosincu

“Europsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su 12. lipnja 2022. postigli čelnici Bosne i Hercegovine u Bruxellesu i koji je potreban za stabilnost i puno funkcioniranje zemlje kako bi odgovorila težnjama naroda. Poziva sve političke čelnike u BiH da brzo ispune obećanje dano u dogovoru i hitno dovrše ustavnu i izbornu reformu koja će omogućiti zemlji da odlučno napreduje na europskom putu u skladu s mišljenjem Komisije”.

Proturječna stajališta

Ključna je to poruka za Bosnu i Hercegovinu u zaključcima Europskog vijeća kojim se reforma Izbornoga zakona stavlja u prvi plan kako bi se najprije stabilizirala zemlja, a onda zajamčio i njezin europski put. Ovako dizajnirane poruke rezultat su zauzimanja hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića koji je otišao i korak dalje te je potaknuo dio zaključka kojim Europsko vijeće izražava spremnost dodijeliti kandidacijski status Bosni i Hercegovini i u tom cilju poziva Komisiju da bez odgode izvijesti Vijeće o provedbi 14 ključnih prioriteta postavljenih u mišljenju s posebnom pozornošću na one koji predstavljaju važan set reformi kako bi Europsko vijeće ponovno odlučivalo o tom pitanju.

– Bosna i Hercegovina šest i pol godina čeka na kandidacijski status. Mi smo je objeručke gurnuli korak naprijed prema tom statusu – istaknuo je Plenković. Pod ključnim setom reformi podrazumijevaju se ustavna i izborna reforma, zakon o sudbenom vijeću, zakon o tužiteljskom vijeću, zakon o sukobu interesa te zakon o javnim nabavama. Ako Bosna i Hercegovina donese te zakone i Europska komisija u svom izvješću o napretku, koje se očekuje u listopadu, to povoljno ocijeni, Europsko vijeće moglo bi u prosincu odlučivati o kandidacijskom statusu za Bosnu i Hercegovinu. Posve suprotno stajalište iznio je predsjednik Zoran Milanović.

– Ovo je hrvatska politička tragedija. Ovo još ne možemo staviti u kategoriju veleizdaje, ali ovo je izdaja. Jedna hladna, cinična i sadistička izdaja u kojoj se ljudima koji pate cinično objašnjava da im se u stvari pomaže – komentirao je Milanović ostanak BiH u čekaonici za kandidacijski status u Uniji. I u BiH je posve različit pogled na odluku Europskog vijeća. Hrvatska, bošnjačka i srpska strana u BiH različito su ocijenile zaključke Europskog vijeća kojima zemlja nije dobila kandidacijski status. Bošnjaci smatraju da ga BiH nije ni zaslužila, Hrvati su ipak zadovoljni, a Srbi kažu da se zapad prema njima odnosi poput kolonijalnog gospodara. Uz to što različito gledaju na zaključke, tri bosanskohercegovačke strane nastavljaju predbacivati jedna drugoj krivnju za to. – Hrvatski narodni sabor (HNS) snažno podupire jučerašnje zaključke Europskog vijeća koji su izmjenu Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH istaknuli ključnim iskorakom za napredak BiH prema EU – naveli su u priopćenju organizacije koja okuplja najvažnije hrvatske stranke u zemlji. Dodali su kako su takvi zaključci na tragu njihova inzistiranja da u ovoj višenacionalnoj državi zajamče kolektivna i pojedinačna prava u skladu s Ustavom BiH.

Sa zapada ništa novo

Iz HNS-a BiH zaključke Europskog vijeća protumačili su tako da BiH ne može dobiti kandidacijski status bez usvajanja zakona koji onemogućavaju diskriminacije i nametanja političkih predstavnika. Šefica bosanskohercegovačke diplomacije i visoka dužnosnica vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bisera Turković ocijenila je kako BiH nije zaslužila kandidacijski status jer nije ispunila očekivanja Europske unije. – BiH nije dobila kandidacijski status, ali ne zato što EU to ne želi, nego zato što pojedine političke stranke, koje su dio državnih vlasti, već godinama blokiraju i opstruiraju ispunjavanje uvjeta za kandidacijski status – rekla je Turković, aludirajući na hrvatsku i srpsku stranu i pri tome posve zanemarujući ključni kriterij izbornih reformi. Prema njezinu mišljenju poruka EU-a nije odbijanje Bosne i Hercegovine, nego signal da se treba bolje organizirati i više raditi. – Sve treba zaraditi – rekla je Turković. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rezignirano je reagirao na odluku Europskog vijeća. – Sa zapada ništa novo. Dio europskih lidera BiH vidi kao koloniju, a ne kao partnera i zbog toga nismo dobili kandidacijski status. Republika Srpska nije i neće biti kolonija. Mi znamo gdje smo i znamo svoj put – napisao je Dodik na Twitter profilu.