Usložnjavanje epidemiološke situacije: U posljednja 24 sata u FBiH zabilježeno 38 novih slučajeva COVID-19

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 569 uzoraka, od kojih je 38 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testiran 42.821 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 1265 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 980 pacijenata pacijenta. Trenutno je aktivno 245 slučajeva – oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno ukupno 40 smrtnih slučajeva.


“Epidemiološka situacija usložnjava se povećanjem broja novih žarišta, i posljednji podaci s terena pokazuju nam je da je virus još uvijek aktivan. Jako je važno da se u ovom momentu i vremenu koje je pred nama svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje. U ovom momentu je neophodno i od ključne važnosti da se svi posvetimo provođenju mjera lične/osobne zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bismo spriječili širenje virusa i porast broja oboljelih”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući na osnovne mjere prevencije: 

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja jednostavne su mjere kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa.”