Home > BiH > Uskoro važna promjena za redovne studente u FBiH

Uskoro važna promjena za redovne studente u FBiH

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu kojim se regulira privremeni i povremeni rad studenata.

Na taj način će se omogućiti da i redovni studenti imaju priliku legalno raditi, što je ranije bilo potpuno zakonski nedefinirano područje.

Za portal “Avaza“ ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP) ističe da će studenti na ovaj način moći raditi do 180 dana, odnosno šest mjeseci u jednoj kalendarskoj godini. Naglašava da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu, što podrazumijeva i da studenti ne smiju biti angažirani na poslovima povećanog rizika.

Naglašava da, na drugoj strani, što se tiče poslodavaca, ovom dopunom u Zakonu o radu će im biti omogućeno jednostavno angažiranje osoba za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u radni odnos po osnovu ugovora o radu, kao što su sezonski i pomoćni tehnički poslovi.

Osim toga, legaliziranjem rada redovnih studenata nastojimo smanjiti brojne malverzacije i pojednostaviti kontrolu od nadležnih inspekcija, te na taj način utjecati na smanjenje utjecaja sivog tržišta rada, odnosno rada na crno, ističe Delić.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Imran Pašalić pozdravlja ovakvo rješenje.Ovom dopunom Zakona o radu omogućava se legalan rad studentima, te stjecanje radnih navika tijekom školovanja, što će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Također im se omogućava i stjecanje vlastitih prihoda, što predstavlja rasterećenje roditelja, ali i samih studenata tijekom školovanja, te doprinosi osjećaju vrijednosti i doprinosa, te razvoja osobnog profesionalnog i društvenog segmenta, kaže Delić za “Avaz“.

Jabuka.tv