Home > Županija > Uskoro u Tomislavgradu: Izložba djela Jure Semrena ”C’EST LA VIE – Godine J(j)ure *30”

Uskoro u Tomislavgradu: Izložba djela Jure Semrena ”C’EST LA VIE – Godine J(j)ure *30”

U četvrtak, 19. listopada 2023. u 18 sati, bit će upriličeno otvorenje izložbe pod nazivom ”C’EST LA VIE – Godine J(j)ure *30”, izloženi eksponati su dio opusa Jure Semrena, navode u tomislavgradskome KIC-u.

Jure Semren, rođen 19. rujna 1956. godine. Pučku školu pohađao u Biloj, osnovnu u Guberu i Livnu, srednju – Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom i studij ekonomije u Zagrebu i Banjaluci. Prvu spoznaju o slikama i uopće o likovnosti susreće u franjevačkom samostanu Gorica, boraveći kao osmoškolac (1969. – 1971. godine.) Kroz srednju školu, više se upušta u crtanje u likovnoj sekciji kod fra Perice Vidića ( 1971 – 1975. ) Inspiriran djelima Gabrijela Jurkića i fra Anđela Kajića ,od malih nogu, zavolio je slikarstvo i na koncu se i sam okušao. Po struci je diplomirani ekonomist a po naravi zaljubljenik u prirodu koja ga odmara i iz koje crpi harmoniju. Svoje umirovljeničke dane provodi u rodnoj Bila – Livno, slikajući i kljucajući u drvo ; jer u nešto se udarati mora.
Svoju prvu samostalnu izložbu priređuje početkom 1994. godine, od kada više participira u likovnom izričaju i likovnosti Livna.

Iz njegove tridesetogodišnje izlagačke aktivnosti, gore navedenog, za sebe kaže da je samo jedan vrijedan amater (valjda imam pravo na to).

Fra Vendelin Karačić o Juri je napisao : ”… S pokojom mrtvom prirodom i slikanjem sakralnih motiva u duhu simbolizma, Jure Semren ne ostaje isključivo u okviru pejzažnog slikarstva. Bez predrasuda traži svoj put, ne podvrgavajući se arhetipskom, ali također ne bježi po svaku cijenu od predšasnika kao uzora.”

Tomislavcity