Ursula Vod Der Leyen: Svijetu predstoji duga, teška i ozbiljna kriza

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremene restrikcije za ulazak u Europsku uniju u trajanju od 30 dana.

Predsjednica Komisije objavila je to na konferenciji za novinare nakon video konferencije s članicama skupine G7.

Taj prijedlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak kada se održava video konferencija čelnika 27 zemalja članica. Restrikcije bi se odnosile na putovanja državljana trećih zemalja koja nisu nužna.

Nakon telefonskog razgovora s liderima G7, predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije Charles Michel i Ursula von der Leyen poručili su da svijetu predstoji “duga, teška i ozbiljna kriza” izazvana širenjem virusa COVID 19.

“Ova globalna zdravstvena kriza ima težak utjecaj na ljude i ekonomiju. Samo radeći zajedno spremni smo prevladati globalnu oluju”, poruka je Bruxellesa.

Lideri EU institucija poručuju da svaki pojedinac ima svoju odgovornost i ulogu u pobjedi nad pandemijom korona virusa.

Oni su pozvali sve građane da se pridržavaju uvedenih mjera u cilju zaustavljanja COVID19.

U priopćenju navode da EU radi na ambicioznom “europskom okviru” namijenjenom upravljanju unutarnjim i vanjskim granicama u EU, osiguravanju fukcioniranja jedinstvenog tržišta, podršci istraživanju u oblasti cjepiva i dijagnostike kao i na mobilizaciji svih instrumenata u cilju smanjenja ekonomskog utjecaja pandemije na građane i poduzeća u EU.

Charles Michel i Ursula von der Leyen pozvali su da se međunarodni odgovor na korna virus radi veće efiksanosti proširi i na razinu suradnje u okviru G20.

HMS