Umirovljenike u FBiH ove godine čekaju dva povećanja mirovina

Uz redovito usklađivanje koje će nakon travnja umirovljenicima u Federaciji BiH podignuti mirovine za oko pet posto, vrlo brzo se može očekivati i njihovo izvanredno povećanje, piše Večernji list BiH.

Redovito usklađivanje

Već na sljedećoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja bi trebala biti održana 17. veljače 2022. godine, zastupnici bi trebali razmatrati, a očekuje se i usvojiti prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o MIO. Usvajanje spomenutih izmjena i dopuna omogućit će Vladi Federacije BiH izvanredno povećanje mirovina tijekom ove godine, potvrdio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Naime, prema trenutačnim odredbama Zakona, izvanredno povećanje je moguće pod uvjetom da je bruto domaći proizvod rastao u prethodne dvije godine, a predloženim izmjenama i dopunama to se razdoblje smanjuje na godinu dana. “Ako ove predložene izmjene i dopune budu usvojene i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, prema sadašnjim ekonomskim kretanjima, sasvim je izvjesno, da uz redovito imamo i ovogodišnje izvanredno usklađivanje mirovina u FBiH, a koje će također dovesti do povećanja iznosa ovih primanja”, kazao je Novalić. Dodao je i kako će zajedno s predstavnicima umirovljenika raditi na povećanju minimalne mirovine, budući da je ova kategorija stanovništva zbog niskih primanja među najugroženijom. Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO zaključeno je kako su gorući problem u Federaciji i državi minimalne mirovine. “Mi smo kao UO, a i ravnatelj i menadžment Federalnog zavoda podržali inicijativu umirovljenika da se ide k povećanju mirovina i mi se nadamo da će se to u ovoj godini dogoditi u jednom većem opsegu, sredstava ima da se mirovine povećaju”, izjavio je Muhamed Ramović, član Upravnog odbora MIO Federacije BiH. Podsjetimo, prema najavama iz Vlade Federacije BiH, kako sada stvari stoje, sve mirovine izuzev onih najviših kroz redovito usklađivanje u travnju bi trebale rasti za pet posto. Time bi najniža mirovina u ovom bh. entitetu trebala prijeći iznos od 400 konvertibilnih maraka, odnosno iznosila bi 401,28 konvertibilnih maraka, što je za 19 konvertibilnih maraka više u odnosu na sadašnji iznos ove mirovine.

Ne zna se iznos

Prema istom izračunu, zajamčena mirovina koja trenutačno iznosi 478,91 KM rast će za gotovo 24 konvertibilne marke te će nakon usklađivanja iznositi 502,8 konvertibilnih maraka. Najviša mirovina za korisnike Federalnog zavoda MIO i dalje ostaje 2174,48 KM. Kada je riječ o izvanrednom povećanju, još nije poznato koliko bi ono moglo iznositi.

vecernji.ba