Umirovljenici: “Ogorčeni smo, nikad gore nije bilo, u ratu je bilo bolje”

Počela je isplata mirovina u Federaciji BiH. Minimalna iznosi 382 KM. Umirovljenici su u kategoriji stanovništva koji su najviše pogođeni trenutnom inflacijom. Oni koji nemaju pomoć obitelji ne mogu priuštiti ni osnovne namirnice. U isto vrijeme premijer Federacije BiH poručuje iz Mostara da smo izašli iz krize i u najboljoj ekonomskoj situaciji u povijesti. Umirovljenici ogorčeni, povećanje mirovine koje im je obećano, ni ovaj mjesec nije bilo. Kese su im sve praznije dok cijene neumoljivo rastu jer kada plate lijekove i režije, ne ostane im ništa, piše N1.

Hiba Dinarević iz Sarajeva živi s četveročlanom obitelji od dvije minimalne mirovine. Sinovi ne rade, a muž je podigao mirovinski kredit i za isplatu mu ostane 150 KM. Kaže da je dva sata danas stajala u redu i kada je vidjela da nije bilo povećanja ni za jednu KM skočio joj je tlak. Najgore joj je, kaže, svako jutro izmisliti obroke jer više ne zna kako.

“Jako teško živimo pogotovo sad kako su iskoristili koronu i ovo sve što su cijene podigli, ja ne znam, mene zovu Copperfield”, kaže Hiba.

Podsjetimo, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić najavio je prošlog mjeseca redovno i izvanredno usklađivanje mirovina. Porast mirovina bi trebao da prati rast cijena hrane. Prema riječima Novalića,  Federaciji BiH uslijedit će dvostruko povećanje mirovina.