Umirovljenici najavili pogoršanje i eskalaciju sigurnosne situacije u Federaciji

Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika FBiH na današnjoj sjednici zauzeo je stav u vezi Prijedloga zakona o izvanrednom usklađivanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, čije je donošenje predložio izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić.

Ovaj zakon uvršten je na predloženi dnevni red sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je zakazana za četvrtak.

-Mogućim donošenjem navedenog zakona nanijet će se ogromna šteta Federalnom zavodu PIO i povećati diskriminacija u ostvarivanju zakonom stečenih prava u PIO. Upozoravamo izaslanike Doma naroda da ukoliko stave na dnevni red prijedlog navedenog zakona za koji je već podnešena apelacija Ustavnom sudu o ocjeni ustavnosti, smatramo da će doći do pogoršanja i eskalacije sigurnosne situacije u Federaciji – izjavio je Feni predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

Savez udruženja umirovljenika FBiH se ograđuje ukoliko dođe do eskalacije stanja i masovnih okupljanja i prosvjeda pred Parlamentom FBiH u vrijeme održavanja sjednice Doma naroda i sva odgovornost će, upozorava Mehić, biti na izaslanicima Doma naroda, koji će doprinijeti svojim postupkom ukoliko usvoje predloženi zakon.

-Predlažemo da se prije odluke Ustavnog suda po apelaciji Vlade FBiH ovaj prijedlog zakona ne stavlja na dnevni red, a da se održi zajednički sastanak svih zainteresiranih strana i nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji kako bi na realnim osnovama došli do najboljeg rješenja – istaknuo je Mehić.

Upravni odbor Saveza danas je donio zaključak u kojem se kaže da je već duže vrijemw prisutno nezadovoljstvo i ogorčenost 429.000 umirovoljenika na nerad i nerazumijevanje ove populacije kada je u pitanju redovno i izvanredno usklađivanje mirovina, a u međuvremenu dodatnu uznemirenost kod umirovljenika izaziva i na silu uvođenje privilegija pojedinih kategorija umirovljenika.

-Kada je u pitanju diskriminacija ističemo da se ta diskriminacija primjenjuje na ovu populaciju od 1998. godine, a da se ta diskriminacija nastavila i prema pripadnicima Vojske Federacije i Armije BiH od 2013. godine kada je usvojen novi Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, čime je ova kategorija diskriminirana jer ne ostvaruje svoja zakonom stečena prava u skladu sa Zakonom i PIO – kaže Mehić.

Podvukao je da pripadnici Oružanih snaga BiH ostvaruju svoja prava na osnovu člana 11. Zakona o PIO koji je stupio na snagu 1. ožujka 2018. godine i “od tada do današnjeg dana odlazak u mirovinu i usklađivanje istih vrši se u skladu sa odredbama Zakona o PIO”.

-Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika FBiH zahtjeva od Vlade FBiH i oba doma Parlamenta FBiH da se po hitnom postupku izvrši usklađivanje Zakona o razvojačenim braniteljima, Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH sa Zakonom o PIO u Federaciji i tražimo da svi korisnici Federalnog zavoda PIO nakon odlaska u mirovinu ostvaruju ista prava isključivo po Zakonu o PIO – rekao je Mehić za Fenu po okončanju današnje sjednice Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH.