Ultimatum sindikata MUP-a: Ako Vlada HBŽ ne ispuni naše zahtjeve idemo u štrajk sve do ispunjenja istih

Predsjedništvo sindikata djelatnika MUP-a u HBŽ ovim putem izražava svoje nezadovoljstvo dosadašnjim načinom rješavanja zahtjeva koje smo javno iznijeli na mirnom prosvjedu održanom 24.05.2019. godine.

Od navedenog datuma održano je više sastanaka između pregovaračkih timova Vlade HBŽ i Sindikata i nažalost niti jedan od tih sastanaka nije doveo do pomaka u poboljšanju uvjeta rada zaposlenih u MUP-a HBŽ.

Ovom prilikom navodimo da nijedan od naših zahtjeva koje smo tražili nije riješen, a iste ćemo ponovno ponoviti, a to su problem utvrđivanja osnovice za izračun plaće, kolektivno osiguranje uposlenih, problem ocjenjivanja zaposlenih u MUP-a K10, i najvažnije od svega na što smo najviše  upozoravali je primjena Pravilnika o plaćama, naknadama i drugim materijalnim pravima iz radnog odnosa policijskih službenika i državnih službenika i namještenika.

Ovo nisu jedini zahtjevi, ni problemi koji tište uposlene, njih smo istaknuli kao nešto što se odmah treba riješiti, ali smo upozoravali i na druge probleme tijekom pregovora.

Nažalost, ono što moramo reći, od prvog do zadnjeg sastanka pregovarački tim Vlade HBŽ nije bio u kompletnom sastavu, jer je sa svih sastanaka izostajao ministar financija, a što je pokazatelj ne funkcioniranja  Vlade HBŽ, čiji smo svjedoci i na kraju krajeva taoci zadnjih godina.

Na kraju ćemo iznijeti i činjenicu, a koju je Vlada HBŽ prešutjela da je na zahtjev triju sindikata i to Sindikata djelatnika MUP-a u HBŽ, Nezavisnog sindikata djelatnika srednjih škola HBŽ i Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HBŽ , dana 18.11.2019.godine održala sastanak na kojem je istima ponudila povećanje bruto osnovice za 5%, a na što sindikati nisu pristali.

No da apsurd bude veći već idućeg dana na sjednici Vlade donosi se odluka o povećanju bruto osnovice, te taj licemjerni čin pravdaju hvalospjevom kako je to drugo povećanje u mandatu ove Vlade.

Kako se s ovim ne bi stvorila pogrešna slika u očima javnosti a što je u stvari i bio cilj moramo istaći slijedeći podatak, a to je da primjenom postojećih propisa bruto osnovica za izračun plaće bi bila veća i tim Vlada nije povećala plaće već nam je uskratila ono što nam pripada.

Nevjerojatno zvuči činjenica da nositelji izvršne vlasti u HBŽ svjesno i bez imalo ustručavanja idu ka tome da financijski oštete proračun HBŽ neprimjenjujući postojeća zakonska i podzakonska rješenja koja reguliraju prava uposlenih, napominjemo, ne samo MUP-a K10 već i svih ostalih koji se financiraju iz proračuna, a što će neminovno dovesti do sudskih sporova pred nadležnim sudovima.

Zbog gore navedenog, naš slijedeći korak je dostavljanje zahtjeva mirovnom vijeću kako bi posljednji put pokušali na razuman način doći do rješenja na obostrano zadovoljstvo. U protivnom zajedno sa svojim članstvom krenuti ćemo u štrajk koji će trajati sve do ispunjenja svih naših zahtjeva.

Predsjednik Sindikata MUP-a, Dražan Mišić