Home > BiH > Ukoliko se na sjedištu suvozača nalazi maloljetna osoba možete dobiti kaznu od 400 do 1.000 KM

Ukoliko se na sjedištu suvozača nalazi maloljetna osoba možete dobiti kaznu od 400 do 1.000 KM

U Bosni i Hercegovini je primijećen rastući trend među roditeljima koji sve češće uče maloljetnu djecu vožnji automobila, unatoč zakonskim ograničenjima i potencijalnim rizicima.

Ovaj fenomen izaziva zabrinutost stručnjaka za sigurnost u prometu, ali i podršku dijela roditelja koji vjeruju da rana obuka može imati pozitivne učinke.Čak 30% roditelja priznaje da su barem jednom pustili svoje maloljetno dijete da vozi automobil a preko 50% dozvoljava da dijete sjedi na suvozačevom mjestu.

Kolike su kazne ako policija zatekne vaše dijete na suvozačevom mjestu?“Kada je u pitanju prekršaj sa obilježjima kao što je to na snimku i slično tome, u članu 34. stav 3. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini se propisuje “U putničkom automobilu na sjedištu suvozača ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina.

Za prekršioce ove zakonske odredbe propisana je novčana kazna u iznosu od 400 KM do 1.000 KM, a za prekršaje kojim je izazvana saobraćajna nezgoda učinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 5.000 KM, dok će se vozaču uz kaznu izreći zaštitna mjera zabrane upravljana motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona svakodnevno kroz redovne, kao i pojačane aktivnosti u slučaju uočavanja ovakvih i sličnih prekršaja prema prekršiocima preduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje, te izriču sankcije ” potvrdio je portparol MUP-a ZDK Samir Valentić za portal Crna-Hronika.