UHIĆEN JE ZBOG KOMENTARA PLENKOVIĆU “Cijeli dan nisam jeo, doma sam došao dehidriran, psihički izgubljen”

Dok je premijer u petak polagao vijence na Maslenici, Mladen Ćustić je završio u pritvoru zbog komentara koji je napisao o Plenkoviću na Facebooku.

“Prva moja spoznaja od policije je bila da sam ja prijetio premijeru. I ja sam ih pitao neka pročitaju u mom komentaru gdje piše baciti, gađati, ubiti, bilo što. Ako je prijetnja dočekati, ja sam njega mogao dočekati s jajima u džepu. Onda su oni vijećali ponovno, dakle, ponovno su se dogovarali, onda su došli do zaključka, nakon sat vremena, da nije prijetnja, nego je uvreda”, kazao je Mladen za RTL.

A ovako je točno glasio njegov komentar na Facebooku: “Triba ga dočekati pokvarenim jajima njega i njegove poltrone, nitko nije toliko ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik.”

Zaradio je optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira omalovažavanjem i vrijeđanjem premijera Plenkovića. 72-godišnjak iz Briševa, nedaleko od Zadra, kaže – komentar je bio satira. “Normalno smo došli u policiju, s tim da me u policiji nitko nije pitao imam li potvrdu, jesam li cijepljen, ništa, ulaziš bez ikakvih problema”, kazao je Mladen.

Kaže da je u zatvoru sreo još jednog čovjeka pritvorenog zbog komentara o Plenkoviću

U zatvoru je, kaže, sreo i 49-godišnjaka, sudionika Maslenice, također pritvorenog zbog komentara o Plenkoviću. Policija tvrdi kako premijer nije bio uključen u odluku o postupanju.

“Oni su bili zadržani u prostorijama službenim dok je bilo provođeno kriminalističko istraživanje, nakon čega su u poslijepodnevnim satima privedeni na Općinski sud, prekršajni odjel”, kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

“Moram napomenuti da cijeli dan nisam ništa jeo ni pio. Ja sam došao doma dehidriran tako da sam ja bio malo i psihički izgubljen”, priča Mladen.

Supruga Milica se zabrinula kad je shvatila da nije došao na ručak.

“Kako ne bih dala podršku kad brani svoj narod i svoju državu”, kazala je.

Na pitanje je li ljuta što je aktivan na Facebooku, kazala je: “Dobro, on malo previše sidi na tome, ali nisam ljuta, volim da on piše, a tko će?”

“Ako ne budem smio govoriti, onda nemam državu”

“Ja se ne kajem jer ja, ako ne budem smio govoriti u ovoj državi, onda ja nemam državu”, kaže Mladen.

Odvjetnik Branko Šerić smatra da komentar nije govor mržnje, već reakcija građana na stanje u državi.

“Kao da se radi o uvođenju verbalnog delikta na štetu drugova, kao što je nekad postojao verbalni delikt na štetu druga Tita”, tvrdi Šerić.

Zgroženi su i u Kući ljudskih prava i Centru za mirovne studije, kažu da sustav nije uvijek tako brz.

“Očigledno da sustav pod povećalom prati objave koje se odnose na državne organe, kako je to definirano u Zakonu o prekršaju protiv javnog reda i mira”, kazala je Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije.

“Preporučio bih premijeru da se pogleda u ogledalo i postavi jedno pitanje”
Mladen danas u šali kaže kako očekuje da će ga svaki put privoditi kad premijer bude na zadarskom području.

“Ja bih preporučio Plenkoviću da stane ispred ogledala i nek sebi dobro postavi pitanje, Andrej, radiš li ti u redu, zašto je narod nezadovoljan?” poručuje Mladen.