Home > BiH > Udvostručen broj poziva na SOS linije za pomoć žrtvama nasilja

Udvostručen broj poziva na SOS linije za pomoć žrtvama nasilja

Nakon trostrukog ubojstva u Gradačcu, povećan je broj poziva upućenih SOS linijama za žrtve nasilja.

https://youtu.be/15X0LnJVsBY

Žene su uznemirene i uplašene, a istraživanja nevladinog sektora pokazuju da žene nisu sigurne ni u svom domu, ni na ulici, pa čak ni na radnom mjestu.SOS telefon za žrtve nasilja Fondacije “Lara” iz Bijeljine usijan je u posljednjih nedjelju dana. Broj poziva je udvostručen, a žrtve u nikad većem strahu.

Za prvih šest mjeseci smo imali 400 poziva, a što se tiče same situacije nakon nemilih događaja u Gradačcu, imali smo veliki broj poziva i primjetna je veća uznemirenost žena i veći strah, naročito onih koje su ranije prijavljivale nasilje, kazala je za BHRT Dragana Petrić, programska koordinatorica Fondacije “Lara”.

Iz Fondacije “Lara” ističu da je u posljednja dva mjeseca došlo do intenzivne eskalacije nasilja.Nepopularno zvuči da to kažemo, ali kapaciteti su nam popunjeni u posljednja dva mjeseca, znači, zaista je veliki broj prijema žena u sigurnu kuću, dodaje Dragana.

Žene su obeshrabrene. Zakon je jasan, ali se nedovoljno primjenjuje u praksi, kažu u “Lari”.

Često nam dolaze žrtve kad kažu da su ih vratili iz policije kući ili Centra za socijalni rad ili kažu: ‘Prijavite u tom momentu kad bude nasilje, da izađe patrola’. Savjet je da se vrši procjena rizika svaki put i da je uvijek bolje izreći neku zaštitnu mjeru, čisto prevencije radi, rekla je Nataša Kurtuma, voditeljica ureda Fondacije Lara.

Ako je suditi prema analizama, osim vlastitog doma, žene nisu sigurne ni na radnom mjestu gdje su zabilježeni slučajevi druge vrste nasilja – seksualna iznuda.

Jabuka