Udruženje poslodavaca FBiH traži subvencioniranje plaća

Udruženje poslodavaca FBiH najavilo je danas formiranje kriznog štožera poslodavaca i gospodarskih komora koji bi surađivao s Kriznim štožerom Federalnog ministarstva zdravstva kako ne bi bile uvođene mjere koje bi imale izravne posljedice na gospodarstvo.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović rekao je na konferenciji za medije u Sarajevu da bi vlast trebala osnovati kompenzacijski fond kako bi proračunskim sredstvima bile sufinancirane plaće i doprinosi radnicima.

– Također, Svjetska banka i MMF su ponudili određena sredstva za pomoć gospodarstvu – naveo je Smailbegović.

Dodao je da poslodavci traže i moratorij ili prolongiranje vraćanja kredita bankama, kako za tvrtke tako i za radnike, do normalizacije stanja.

Smailbegović je naveo kako bi ministarstva prometa i trgovine trebala uspostaviti suradnju sa zemljama u regiji kako bi omogućili nesmetan protok roba u i izvan BiH.

– Podržavamo većinu mjera federalnog i županijskih kriznih štožera, iako za neke nismo sigurni da su potpuno opravdane, a sve kako bi zadržali radna mjesta i kako bi naši uposlenici što manje osjetili krizu – izjavio je Smailbegović.

Istaknuo je kako su trenutno naši hoteli popunjeni sa najviše 10 posto kapaciteta, da prijevoznici imaju sve manje posla, a da situacija u Italiji otežava poslovanje tekstilne, metalne i autoindustrije.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić naglasio je da traže od nadležnih institucija proglašenje izvanrednog stanja, jer bi tek tada mnogi od zahtjeva poslodavaca bili provodivi.

– Tvrtke se suočavaju s nemogućnošću poslovanja zbog nastale situacije jer nisu u stanju da nabavljaju sirovine ili da isporučuju proizvode na ciljana tržišta – pojasnio je Jašarspahić.