Ublažene mjere u Federaciji BiH, ovo su nove preporuke

Na današnjem sastanku Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva ublažio je postojeće epidemiološke mjere. Kako je kazao dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva i član Kriznog stožera, prema novim preporukama, maske će biti obvezne samo u javnom gradskom prijevozu, zdravstvenim i socijalnim ustanovama te kazneno-popravnim domovima.

– U svim ostalim ustanovama i na otvorenom prostoru nošenje maski preporuča se ukoliko distanca nije veća od dva metra. Iako je ovo na nivou preporuke, a ne naredbe, kao što smo do sada imali, mi i dalje apeliramo na građane, posebno na starije, da se pridržavaju ove mjere jer spadaju u ranjivu kategoriju, a posebno oni koji nisu cijepljeni – istaknuo je Čerkez.

Prema novim smjernicama, broj okupljanja povećan je na 300 osoba. No, okupljanja će, kako je dodao Čerkez, od sada biti moguća i iznad tog broja uz – cijepljen, prebolio, testiran pravilo. Novina je i što se ugostiteljski objekti, nakon dugo, vremena vraćaju starom načinu rada.

– Ugostiteljski objekti nastavljaju rad bez ograničenja, uz obveznu distancu od dva metra između stolova. Isto to vrijedi i za ustanove, poput kina i kazališta koji se vraćaju u rad uz distancu od dva metra između gledatelja. Kafane koje imaju glazbu uživo i noćni klubovi, u kojima se okuplja više od 300 osoba, trebaju se pridržavati pravila – cijepljen – prebolio – testiran – navodi Čerkez.

Što se tiče sportskih terena, na stadionima će, dodaje Čerkez, trebati razmak od dva metra između osoba na otvorenom, dok u zatvorenim objektima ostaje pravilo – cijepljen, prebolio, testiran i distanca od dva metra.

– Mjere su značajno ublažene. Što se tiče higijensko-epidemiološke situacije u Federaciji BiH, u ovom trenutku ona je stabilna. Svi parametri, (broj hoispitaliziranih, na respiratoru i preminulih) u padu su. Stanje se stabilizira iako je još visok stupanj oboljelih jer pandemija je i dalje tu. Pratit ćemo stanje na terenu i ukoliko u narednom razdoblju ne bude pogoršanja, mi ćemo i dalje ići sa ublažavanjem mjera. Očekujemo da bismo se u ožujku mogli vratiti u pretpandemijsko vrijeme – kazao je Čerkez.

vecernji.ba