Home > Županija > U Veterinarskoj stanici Tomislavgrad prvi put u povijesti obavljena transfuzija krvi psa

U Veterinarskoj stanici Tomislavgrad prvi put u povijesti obavljena transfuzija krvi psa

Što je sve čovjek spreman učiniti za dobro svoga prijatelja psa, a vrlo često se zna dogoditi i obratno, potvrđuje i primjer iz Tomislavgrada.

Veliki zaljubljenik u pse i međunarodni kinološki sudac Zdravko Pranjić Brižankić ovih dana vrlo je zabrinut za zdravlje svoga psa Dolija.

Njegova njemačkog ptičara oštre dlake, mužjaka staroga 15 mjeseci, proteklih dana ugrizao je zaraženi krpelj zbog čega je dobio smrtonosnu bolest zvanu babezioza – piroplazmoza, piše Tomislavcity.com.

Kako bi učinio sve za Doli i njegovo zdravlje, Pranjić se obratio za pomoć Veterinarskoj stanici u Tomislavgradu. Doli je primio antibiotike i infuzije, ali kako je bolest uznapredovala i već napala bubrege, spomenuto nije bilo dovoljno.

Preostala je jedino mogućnost transfuzije krvi. Međutim, tamošnja Veterinarska stanica nema za to potrebne uvjete – ambulantu, laboratorij i transfuzijske vrećice. Stoga se u potragu dalo za zdravim donorom kako bi se pristupilo izravnome prijenosu krvi sa zdravoga na zaraženoga psa. Unatoč dobroj volji i uloženome trudu, spomenuti postupak nije imao pozitivni učinak. Krv se zgrušavala.

Vjerujem da bi već ranije mnogi vlasnici pasa odustali, ali ne i ovaj. U potrazi za transfuzijskim vrećicma, Pranjić je kontaktirao prijatelja, sarajevskoga veterinara koji je spreman poslati vrećicu za Tomislavgrad. No, ona bi tek sutra mogla stići do ovdašnjih veterinara. Pranjić ni tu ne staje. Javlja se u DZ Tomislavgrad. Vijest je dobra. Imaju potrebnu vrećicu pa se krv mogla uzeti od zdravoga psa. Transfuzija je obavljena u Veterinarskoj stanici u Tomislavgradu. Prvi put u njezinoj povijesti dugoj 66 godina.

– Ne znam kakav će konačni ishod biti, psi u ovim slučajevima uglavnom ugibaju. Ipak, nadam se najboljemu jer Doli ne bih dao za novo auto! – kaže gospodar ovoga njemačkog ptičara oštre dlake te dodaje da zahvaljuje svima koji su pomogli da spase Doli, osobito veterinarki Azri iz Šujice.